torsdag, februari 19

”Så mycket bra Tyresö har gjort i Indien!”

(I tidningen Tyresö Nyheter som i veckan delas ut till alla kommunens hushåll förekommer följande artikel illustrerad med foton på de fyra som nyligen besökte de många Tuff-projekten i Indien)

Två veckor i januari föredrog fyra Tyresöbor solen i Indien framför den svenska kylan och mörkret. De for dock inte till turistparadiset Goa, utan till dess motsats, det bergiga och tidigare så gudsförgätna Dharampurs hundratals små byar. Där bor de fattigaste av de fattiga, bland vilka läskunnigheten tidigare var sällsynt. De fyra som tog sig till detta för turister helt okända område var Sylvia Ljungdahl, Bitte Isaksson, Erika Husberg och Alexander Palmér, alla aktiva i Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF).

Nu finns där skolor och massor av mangoträd
Sedan ett par decennier finns nu bland dessa byar 7 skolor, vilkas byggande finansierades från Tyresö genom TUFF:s biståndsverksamhet. Ännu bidrar TUFF till driftskostnaderna för skolorna, som ger undervisning till över 1000 elever, de flesta barn till analfabeter. Numera har indiska organisationer och välbeställda indier blivit så imponerade av dessa Tyresö-projekt att de svarar för en stor del av kostnaderna.

Skolorna har blivit centra för ett utvecklingsarbete i byarna, vilkas jord nu inte spolas bort av monsunregnen genom att vallar på sluttningarna byggts. Många små dammar har anlagts för konstbevattning och 120 000 mangoträd planterats, inte minst tack vare de mangogram som TUFF säljer ”för att gratulera” eller ”till minne av” någon bortgången. Många brunnar har anlagts flera med namn efter Tyresöbor.

Svenska besökarna överväldigade
De fyra besökarna från Tyresö berättar hur imponerade de blev av alla Tyresöprojekten:
-- Det var helt fantastiskt att se hur fint våra indiska partners hade använt våra pengar, säger Sylvia Ljungdahl, ordförande i Tuff.
-- Och vad många av projekten som hade namn som påminde oss om Tyresö! Vi sov till exempel i Tuff Guest House och ett par nätter också i Tuff Friendship House, säger Bitte Isacsson. Och Erika Husberg fyller i:
-- Vi tog massor av bilder. Själv plåtade jag elevhemmet Bengt Girls Hostel med en grupp flickor utanför. Det är uppkallat efter den i fjol bortgångne Tuff-aktivisten Bengt Citron.

Små grodorna och  Alexanders ”helgonfrisyr”
Kvartetten besökte många av de så kallade Tuff-skolorna. Där bjöds de på sång och dans av de indiska eleverna. Själva svarade de genom att till de indiska elevernas stora förtjusning och skratt dansa ”Små grodorna”.

18-årige Alexander Palmér väckte uppseende bland indierna genom sin frisyr med dreadlocks. Det påminde dem om indiska gurus och heliga män. Så några undrade om han var ett slags helgon och kallade honom vördnadsfullt för Baba.

Tack till solidariska Tyresöskolor!
Monica Schelin är Tuffs vice ordförande och har själv flera gånger besökt de indiska projekten. Hon framhåller:
-- Det är inte minst tack vare flera Tyresöskolors fina insatser i form av dagsverken eller ”Öppet hus” vi kan finansiera så mycket i Indien. Kumla skola, Strandskolan och Tyresö skola jobbade in hela 135 000 kr i fjol. Och när jag var kurator på Nyboda skola gjorde vi också där årliga dagsverken för skolor i Indien. Än i dag finns i Indien en skolbyggnad, som har skylten Nyboda Wing.


PS: De fyra Indienfararna berättar med bilder om sina erfarenheter måndag  9 mars kl 19 i sal Navet, Kvarnhjulet. Gratis. Alla välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar