söndag, februari 22

Den vidriga skuldbeläggningen av oskyldiga!

DEN FÖRBANNADE KOLLEKTIVSKULDEN
I krig kulminerar kollektivskulden, som är den eländiga rasismens värsta orsak. Även kvinnor och barn på motståndarsidan betraktas då som skyldiga till allt ont. Inte undra på att i moderna krig utgör ofta barn, kvinnor och obeväpnade män minst hälften av dem som de glorifierade ”hjältarna” dödar.

Judarnas i sanning grymma öde under andra världskriget är ofta skildrat. Nazisterna ansåg att alla judar var skyldiga till vad några få av dem ansågs ha gjort. En som tidigt skildrade judeförföljelserna var den brittisk-judiske författaren och förläggaren Victor Gollanz. När han efter kriget besökte Tyskland förfärades han dock över hur otäckt allierade ockupationsmakter tillämpade kollektivskulden mot tyskarna i deras ruinstäder. Han skrev en bok om detta, där han bland annat framhöll:

Kollektivskulden är en vanvettig, oliberal, antikristen och beklagansvärt nazistisk tanke".

NUTIDA OFFER FÖR KOLLEKTIVSKULD
Också det senaste året har vi upprörts av krig och annat massdödande. Terrormorden i Paris och Köpenhamn har fått stor uppmärksamhet och väcker begriplig upprördhet.

Alltför många talar nu generaliserande om muslimer. Men hur många av världens 1,5 miljarder muslimer har skuld för vad några terrorister ställer till med? De flesta av dessa lär känna samma avsmak som vi andra, så se upp för att belägga dem för kollektivskuld! (Hade du jag varit födda i ett arabland hade vi väl själva varit muslimer).

Som i krig dödar terroristerna urskillningslöst. De som dödades i kosherbutiken i Paris eller han som var vakt utanför synagogan i Köpenhamn hade ingen skuld till att tusentals civila i Gaza förra sommaren dödades av israeliska bomber. De flesta av dessa hade väl heller ingen skuld till att Hamas sköt raketer mot Israel.

De terrorister som dödar medmänniskor i religionens namn kränker väl egentligen sin religion mycket mera än de fräna karikatyrerna från Charlie Hebdo.

SKYLDIGA I VÄST?
Hur många av oss i väst kan skuldbeläggas för de många miljonerna dödade under kolonialiseringen eller för de miljoner som dödats av västliga krigsinsatser lite varstans i världen de senaste decennierna? Det skulle kunna vara de som gjort jättelika vinster inom den stora lönsamma krigsindustrin eller de som befrämjat sina karriärer inom politik och krigsmakt genom sina aggressiva utspel.

Feltänket hos dem som tror på rasismens hörnpelare kollektivskulden har jag beskrivit så här:

”Jag känner en eskimå som är en jävla skitstövel. Alltså är alla eskimåer av samma skrot och korn och ska behandlas därefter.”
 -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - -  -- - -
ÅKE SANDIN i Radio Tuff 1382.       22 feb 2015


PS: Missförstå mig inte. Har aldrig intervjuat eller ens träffat en eskimå, men sett dem på TV. De verkar jättetrevliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar