lördag, februari 21

En tidning med sting -- som ibland stinker

DUBBELVERKANDE PROPAGANDA
Sveriges Radios program ”Medierna”  inadeuter åt en artikel i Exren artikel i Exprssen nktören hade inte tid.nativ. varit aktuekklt i konkreta ordalag att landa påägnade i dag några minuter åt en artikel i Expressen. Den var skriven av ”stjärnreportern” Niklas Svensson.

Det var usel journalistik men för trendnissarna välkommen propaganda. Den var dubbelverkande, för den var negativ mot Putin, sedan länge ett ledmotiv hos våra russofobiska medier, men den gladde borgerliga läsare genom att också ge vår socialdemokratiska utrikesminister en känga.

”WALLSTRÖM VIKER SIG FÖR PUTIN”?
Rubrik i Expressen:
”Wallström gick med på Vladimir Putins krav”

I ingressen står det:
”Svenska jaktplan får inte landa i Estland under en kommande försvarsövning med Finland och USA”

Första meningen i Expressen-artikeln lyder:
”Utrikesminister Margot Wallström har accepterat krav från ryske presidenten Vladimir Putin”

PRESS OCH POLITIKER FÖRSÖKTE UTNYTTJA BLUFFEN
Samma dag som artikeln hade publicerats i Expressen gick försvaret ut med ett beriktigande att det aldrig haft några planer på att utnyttja estländskt territorium. Dess informationsavdelning meddelade:

”Såsom det beskrivs att vi skulle ha valt bort Estland stämmer inte. Det har inte varit aktuellt i konkreta ordalag att landa på eller utnyttja sig av estländsk luftrum Det har aldrig varit med i aktuell planering eller varit ett valbart alternativ. Någon styrning eller påverkan på hur övningen skulle genomföras har aldrig varit aktuell”

Andra tidningar kommenterade dock godtroget Expressens skröna:
Dagens Nyheter ”Sverige lyder ryska militära önskemål”
Ledare i Svenska Dagbladet: ”Wallström har gjort det igen”
Dagens industri: ”Wallström gick med på Rysslands krav”.

Även politiker struntade i sanningen och passade på att kritisera sin politiska motståndare, utrikesministern, ja moderatledaren Anna Kinberg Batra meddelade att hon ville ställa Wallström till svars i riksdagen.
 - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - -- - -

PS: I Radio Tuff nr 1382 som hörs första gången i morgon (22/2) på 91,4 och (www.tyresoradion.se ) kommenterar Pelle Sunvisson samma ämne, men uppehåller sig mest med kampanjen att stoppa ”världens största flygövning i år”, som planeras äga rum i Norrland kring månadsskiftet maj-juni under medverkan också av ledande Nato-makter.  

1 kommentar:

  1. Anonym12:37 em

    Jo, jo. Läs gärna boken av Jan-Olof Rönn "Utan media kan du inte starta ett krig". Den kom ut 2010 på eget förlag. (JOR förlag)

    Kjell Martinsson

    SvaraRadera