lördag, februari 7

Stackars levande ihjälbrända !

Den Islamiska statens bestialiska dödande av den unge jordanska piloten Moath al-Kasasbeh genom att i en bur elda upp honom har väckt berättigad avsky över hela världen.

Den kände journalisten Glenn Greenwald påminner om att detta hemska  öde drabbar många i krig. Han ger exempel på hur amerikanska drönare har bränt ihjäl oskyldiga civila i Pakistan och Jemen, att många irakier dödats av amerikanska fosforbomber. Libaneser blev offer för israeliska fosforbomber och amerikansk napalm brände ihjäl massor av vietnameser.

En av de mest kända bilderna av krigens helvete visar den nio-åriga vietnamesiska flickan Kim Phuc, som springer gråtande efter ett flyganfall med napalm 1972. Hon har slitit av sig kläderna, som brinner av gul, klibbig napalm, omöjlig att släcka.

Under andra världskriget brändes otaliga civila till döds, inte minst genom de fasansfulla eldstormar som drabbade många japanska och tyska storstäder. Vid mina tusentals radiointervjuer har jag här på orten pratat med utomlandsfödda från uppåt hundra olika länder.


Minns hur Bollmorabon Helga berättade hur hon som liten flicka i Hamburg hade sett en elvaårig lekkamrat ligga sönderbränd i den av hettan smälta asfalten. Hon har aldrig riktigt kommit över denna upplevelse.
---------------------------------------------
Från Radio Tuff nr 1381

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar