torsdag, februari 26

Fredsforskare om den ökande "terrorismen"

Jan Öberg är fredsforskare i Lund och har i många år basat för TFF (Transnational Foundation for Peace and Future Research). 2013 utsågs han välförtjänt av den glädjande aktiva Fredsrörelsen på Orust till det årets mottagare av ”Folkets Nobelpris för fred”.

Hans och hans medarbetares många texter finns på www.transnational.org . I sitt senaste inlägg skriver han om terrorismen.

”KRIGET MOT TERRORISMEN KONTRAPRODUKTIVT
Öberg undrar varför kärnvapen, som politiker och medier nästan aldrig varnar för, inte räknas till terrorism.

Han är mycket kritisk till det ”krig mot terrorn”, som USA inledde 2001 och påminner om att bara under 2013 dödades av ”terrorister” 18 000 människor världen över. Han skriver:

”Det borde vara helt uppenbart, att ’kriget mot terrorn’ inte bara har varit ett tragiskt fiasko – som så många andra krig – utan också bidragit till att öka problemen. Vi borde börja använda mera hederliga och intellektuella sätt att bekämpa problemet än att jaga och döda individer”:

Jan Öberg menar att fixeringen vid terrorism varit skadlig för våra demokratiska rättigheter. Han påminner om att tidigare mord  på utomordentligt värdefulla människor, såsom Mohandas Gandhi, Martin Luther King, John F Kennedy och Olof Palme inte bidrog till de minskningar av demokratiska rättigheter som nu förekommit. Han skriver:

”Kriget mot terrorismen har mobiliserat hela västvärlden under USA:s ledarskap efter 9/11. Det har blivit ’nödvändigt’ att klämma åt mänskliga rättigheter, privatliv och övervaka våra förehavanden  under förevändning att ’skydda våra medborgare’ ”.

NATO BEDRIVER INGEN TERROR?
På tal om terrorns orsaker kommer Öberg in på Natos roll de senaste decennierna. Han skriver:

”Det är absurt och hycklande att förneka ansvar för våldet i världen när faktum är att 28 Nato-länder står för 1020 biljoner US-dollar av världens 1745 biljoner i militära utgifter, det vill säga 60 procent av de totala rusningarna i världen och har uppåt 700 militärbaser i 130 länder. Sedan 1945 har Nato-länderna varit mera interventionistiska, krigförande och regimstörtande än någon annan grupp i vår samtid.”

Jan Öbergs slutkläm är värd att citera:
Vi kan inte utrota terror genom att döda terrorister utan att förstå varför folk blir terrorister. Det finns ingen framgångsrik kirurgi utan en vettig diagnos. Att förklara betyder inte att försvara. Våld föder våld som vi ju vet. Decennier av västliga krig, interventioner och massdödande i mellanöstern är inte den enda orsaken men är säkert en förklarande faktor.” 

 (Hela Öbergs text finns alltså på www.transnational.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar