fredag, maj 2

GÖR SVERIGE TILL KÄRNVAPENFRI ZON !

GÖR SVERIGE TILL EN KÄRNVAPENFRI ZON !
Ett upprop finns nu på nätet för att vi ska kunna uttrycka vår övertygelse att också vårt land ska bli en kärnvapenfri zon. En fredsförening i Lund/Malmö vill att vi på https://secure.avaaz.org/en/petition/Sveriges_regering_Karnvapenfri_zon_i_Sverige/edit/  ska visa att vi frånsäger oss all inblandning med kärnvapen. Välkommen att signera du också. Argumenten för ett sådant svenskt beslut ser du nedan.
 ------------------------------------------------------------------ 
Kärnvapenfria zoner innebär att man inom ett givet område förbinder sig att inte tillverka, provspränga, lagra eller skaffa kärnvapen, och att inte heller ha kärnvapen utplacerade på sitt territorium. Det innebär också ett löfte från kärnvapenstaterna om att inte anfalla området med kärnvapen. Sedan den första kärnvapenfria zonen, Antarktis, instiftades 1961 har omfattningen av de områden som anslutit sig till avtalet ökat till att idag innefatta 56% av jordens landyta och 60% av alla jordens länder . Sammanlagt bor 39% av jordens befolkning i kärnvapenfria zoner. Avtalet står under FN-mandat och det är frivilligt att ansluta sig.
Sverige är i dagsläget inte en kärnvapenfri zon, utan har endast anslutit sig till icke-spridningsavtalet. Syftet med detta avtal är att endast fem stater i världen (USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland) ska tillåtas ha kärnvapen, och att dessa länder inte heller ska överföra kärnvapenteknologi till andra stater. Avtalet blev internationell lag år 1970, men trots detta har sedan dess även Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea skaffat kärnvapen (samtliga kärnvapenstater röda ovan). För en icke-kärnvapenstat som Sverige innebär avtalet att man förbinder sig att inte utveckla kärnvapenteknologi, men även en skyldighet att förhandla om, förespråka och skapa incitament för nedrustning internationellt.
Sveriges roll i det globala nedrustningsarbetet har förändrats genom åren. Sverige har tidigare varit en drivande aktör och har arbetat internationellt för bland annat begränsning, kärnvapenprovstopp, förbud mot användande av kärnvapen och faktiskt även för skapandet av just kärnvapenfria zoner. Dock syns i dagsläget en oroväckande trend, där Sverige alltmer intar en passiv roll i kärnvapenfrågorna med få tydliga ställningstaganden mot kärnvapen.
Ett exempel på detta är att Sverige hittills inte valt att ställa sig bakom något av de gemensamma uttalanden om kärnvapnens humanitära konsekvenser som en stor grupp stater gjort i FN. I oktober valde Sverige, tillsammans med 16 kärnvapenallierade stater, att inte ställa sig bakom ett anförande med krav på fokus på kärnvapnens humanitära konsekvenser. Detta kan jämföras med de 125 stater som uttryckte sitt stöd för anförandet. Ett annat exempel är att Sverige inte är för ett kärnvapenförbud – något som en majoritet av FN:s medlemsstater vill starta förhandlingar om redan nu i år. Sveriges inställning i frågan har bland annat blivit synlig då FN:s generalförsamling varje år röstar om att påbörja förhandlingar om en kärnvapenkonvention. När Sverige 2011 lämnade sitt bifall till detta underströk man samtidigt att även om Sverige var för att förhandlingar påbörjades, så betydde inte detta att man var för ett kärnvapenförbud.
Sammantaget kan Sveriges inställning i frågan sägas vara att kärnvapen bör regleras genom en rad separata avtal (vars förhandlingar inte rört sig nämnvärt på 18 år), att icke-spridning och provstopp är att prioritera framför nedrustning och att det är kärnvapenstaterna själva som bör leda nedrustningsarbetet. Denna icke-ansvarstagande inställning är varken moraliskt försvarbar eller förenlig med icke-spridningsavtalets skyldighet att aktivt verka för nedrustning.
Det finns idag uppskattningsvis ca 17 000 kärnvapen i världen, varav 97% tillhör USA och Ryssland. Förutom de som befinner sig inom kärnvapenstaternas landgränser är amerikanska kärnvapen även utplacerade i Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna, Turkiet och Storbritannien genom NATO. Kärnvapen är det absolut mest destruktiva vapen som människan besitter; användning skulle innebära en katastrof, både humanitärt, klimatmässigt, biologiskt och civilisationsmässigt. Kärnvapnen kommer att innebär en risk så länge de existerar, även om de inte avfyras i krig; misstag kopplade till tekniska problem, dåligt underhåll och inte minst den mänskliga faktorn kan få oöverskådliga konsekvenser.
Utöver detta är de ekonomiska dimensionerna av denna till stor del hemliga industri närmast ofattbara. År 2011 uppskattades de globala kärnvapenutgifterna till 104,9 miljarder dollar. Hälften av detta, 40-60 miljarder dollar, skulle enligt Världsbanken vara tillräckligt för att uppfylla FN:s milleniemål om fattigdomsbekämpning. I USA lägger man varje år ungefär lika mycket pengar på kärnvapnen som på utbildning och hälsovård.
Genom att initiera detta upprop vill vi markera att vi tycker att situationen på kärnvapenområdet i dagsläget är oacceptabel och att vi kräver mer av Sveriges regering. Vi hoppas att du genom din underskrift vill hjälpa oss att bygga upp det tryck från allmänheten som får politikerna att agera! Med hopp om en kärnvapenfri framtid!
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens
lokalavdelning Lund/Malmö
Mer finns att läsa på ICANs hemsida: http://www.icanw.org. ICAN (International campaign to abolish nuclear weapons) är en partipolitiskt obunden global organisation som samlar mer än 300 partnerorganisationer, däribland Svenska Freds, med det gemensamma målet att avskaffa kärnvapen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar