lördag, maj 24

Bhikhu kritisk mot indiska valets segrare

Bhikhu Vyas har i 35 år varit Tyresö Ulands- och FredsFörenings (Tuff) partner i Indien. Det är en ära att få samarbeta med honom, som är gammal nog att ha varit med i Mahatma Gandhis ickevåldsrörelse för att befria Indien från det brittiska kolonialväldet. Samtidigt har vi i Tuff kunnat förse hans arbete för de fattiga med uppåt 20 miljoner kronor till hundratals utmärkta projekt.

Några citat från Radio Tuff 1365 (www.tyresoradion.se ) om hans syn på valet, det segrande partiet BJP och dess ledare Narendra Modi
---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
"Valresultatet var mera än en 'tsunami'. Det är unikt i det självständiga Indiens historia. Det har sopat bort kongresspartiet och även regionala partier. Det är inte bara orsakat av partiet BJP och dess högerpolitik och hindunationalism. Det beror på att partiledaren Narendra Modi i sin valkampanj besökte nästan varje vrå av Indien och propagerade framgångsrikt.

Han utnyttjade skickligt medierna, stöddes med pengar av de rika, backades upp av hindunationalister, så det luktade fascism.  Modi har främst gynnat industriägarna men försummat de fattiga, som nu riskerar att bli ännu fattigare."

Modi har i många år varit den ledande politikern i Bhikus hemstat Gujerat, dit Tuff har koncehtrerat sina hjälpinsatser. Men Bhikhu erinrar om vad som hände där 2002 då ca 1000 muslimer mördades och han påpekar:

"I fråga om minoriteter har vi de värsta erfarenheter av Modi"

När jag 2003 besökte indiska delstaten Gujarat var minnena av massmorden på muslimer där ännu färska. Visserligen är Bhikhu av den förnämsta hindukasten men är religiöst indifferent. 2002 blev han till och med hånad av hindunationalisterna för att han försökte hjälpa hårt ansatta muslimer. En av hans närmaste medarbetare har i många år varit muslimen Kuddus Shaikh och han berättade för mig, hur man i de muslimska kvarteren på nätterna hade vakter på taken för att värna människor mot mord och våldtäkter.

Modi var redan då ledande politiker i delstaten och han blev anklagad för att inte ha stävjat upploppen. Tvärtom blev han rentav misstänkt för att ha främjat dem.

Det där var en mycket kort sammanfattning av Bhikhus kommentar till det indiska valet, som vi sänder i Radio Tuff nr 1365 från 25 maj på www.tyresoradion.se Hela texten finns på engelska från den 23 maj i bloggen www.tuffsandin.blogspot.com
-----------------------------------------------
Åke Sandin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar