fredag, juni 1

ROSOR från RADIO TUFF (1316) 3-17/6 2012 till….

….till Svenska Freds' årskongress 26-27 maj. Det var faktiskt den 129:e i ordningen, ty den svenska fredsorganisationen är världens äldsta ännu existerande. Och må den leva i många år till! Som ordförande omvaldes Anna Ek och bland pristagarna fanns ståuppkomikern Özz Nujen, som mottog Eldh-Ekblads pris. För "berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete" prisbelönades Börje Andersson, Ulricehamn, Bo Wallin, Örebro, och Monica Schelin, Tyresö. Dessa tre finns på bild på Tuffs omfattande hemsida www.tuff.fred.se , som uppdateras varje vecka av Bengt Citron.

….till Rolf Lindahl, Svenska Freds, som den 22 maj mycket kunnigt och engagerat inledde ett Tuff-möte mot den starkt ökande svenska vapenexporten. Mera om detta finns på www.tuffsandin.blogspot.com den 27 maj.

….till Alléskolan i Floda, som nu skickat 38 815 kr till Tuffs insamlingskonto för vidare befordran till de många Tuff-projekten i Indien. Ett stort tack till skolans duktiga personal och elever, som jobbat in denna summa!

....till The Nuclear Abolition Day, dvs "dagen för "avskaffande av kärnvapen", som inträffade lördagen den 2 juni. I Stockholm samlades den dagen aktivister i Vintervikens Trädgårdscafé, där de bland annat bjöds på underhållning som musik och stå-uppframträdanden. Arrangör var ICAN, som är den vitsiga förkortningen för International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Den påpekar att det finns 20 000 kärnvapen i världen, varav nästan 2 000 är redo att avfyras inom några minuter.

….till Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén som i Dagens eko (28/5) avvek en smula från den ensidiga rapporteringen om Syrien genom följande ord: "Syrien är en spelplats för en cynisk maktkamp mellan Iran och Ryssland å ena sidan och de konservativa sunnimuslimska gulfstaterna och västmakterna å den andra. Ryssland förser regimen med vapen, gulfstaterna beväpnar rebellerna och beskylls också för att finansiera Al Qaida-allierade jihadister. Vem som i omvärlden värnar om de syriska barnen är oklart."

....till den demokratiska amerikanske kongressledamoten Dennis Kucinich som (17 maj) varnar för att kongressen försöker underminera en diplomatisk lösning av konflikten med Iran och i stället skapar förutsättningar för ett militärt angrepp. Han påpekar att inte bara det internationella atomenergiorganet IAEA utan också USA och Israel offentligt har erkänt att Iran inte har något kärnvapenprogram. Den amerikanske försvarsministern Leon Panetta har till exempel otvetydigt hävdat att Iran inte försöker framställa kärnvapen.

….till förre FN-ambassadören Pierre Schori, som nu kritiskt undrar, om Sverige ska ersätta soldater som Nato-länder drar tillbaka? Han påpekar: "Frankrike överger nu sitt tidigare löfte att stanna kvar militärt i Afghanistan till 2014. Samma sak har redan Nato-länderna Australien, Nederländerna och Kanada gjort….. I februari 2012 avslöjade New York Times att försvarsminister Leon Panetta siktade på att USA redan sommaren 2013 skulle upphöra med sin stridande roll ". Och Schori skriver vidare: "För varje utländsk militär skulle vi kunna få 25 skolor i Afghanistan. Det är just så Svenska Afghanistankommittén arbetar: de bygger, trots talibaners tidvisa motstånd, sedan årtionden hundratals skolor och hälsokliniker. Det borde vara Sveriges roll i Afghanistan, inte att riskera människoliv och kasta bort resurser på ett meningslöst krig."

….till Sveriges Televisions program "Världens händelser", som den 23 maj hade ett reportage om den demokratiska Sandinistrevolutionen i Nicaragua, där USA:s stöd till contras brännmärktes.

….till de allt flera som betalar medlemsavgiften till Tuff genom att sätta in 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. För familjemedlem räcker det med 80 kr. Välkommen du också till Tuff.

….till Indiens Stockholmsambassadör Ashok Sajjanhar, som nu hörs på Tyresöradion (www.tyresoradion.se ). När han fick frågan varför indierna varit så överseende med engelsmännens mångåriga förtryck, bland annat mångmiljonsvälten i Bengalen 1943, svarade han med citat från Mahatma Gandhi: "Det är synderna man ska hata, inte syndarna".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar