söndag, juni 17

Tuff i dag och för 20 år sen


Ofta tycker vi aktiva i Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff), att vi åtar oss för mycket. Ständiga möten i den gamla folkrörelsetraditionen, bokbord i Tyrtesö centrum, loppmarknader och bistånd till Indien, men också i mindre skala till Afghanistan, Bagdad och Belgrad.

Och Radio Tuff fortsätter att sända varje vecka precis som denna tuffa kanal gjort ända sedan 1985, nu inte bara på 91,4 MHz utan också på www.tyresoradion.se Men även nya medier utnyttjas. Tuffs omfattande hemsida www.tuff.fred.se uppdateras varje vecka av Bengt Citron. Och nyligen har Shahpoor Omidy lanserat Tuff på facebook. (Se http://www.facebook.com/tuffsajt ), Över 1000 texter finns att läsa på www.tuffsandin.blogspot.com, de flesta från Radio Tuff men också många andra. Det är en blogg som bara den senaste veckan hade ca 1000 besök.

Men så ögnar jag Tuffs verksamhetsberättelse för 1992. Då känner jag mig nästan trött bara av att läsa om alla aktiviteterna på den tiden. Ser att i styrelsen fanns över 30 ledamöter. Inte mindre än 32 gånger uppmärksammades Tuff i medierna. Dessutom utkom TUFF-Bulletinen två gånger under året. Och vi samlade in främst med ett dussintal skolors hjälp nästan en halv miljon kronor till biståndsprojekt i u-land. På 90-talet orkade vi ännu söka projektbidrag från SIDA, så vi kunde 1992 skicka till olika partners sammanlagt hela 1 907 142 kr. De fördelades på 1 347 230 kr till Indien, 318 382 kr till Bolivia, 190 200 kr till Eritrea och 51 330 kr till Ecuador.

I Indien finansierade Tuff-pengar på 90-talet enkel skolundervisning för 3000 barn till säsongarbetande sockerrörshuggare (koytas) och viktiga investeringar i flera andra skolor. Dessutom bidrog vi med en femtedel till byggandet av en medicinfabrik (Locost) i staden Baroda. Faktum är att på 90-talet kunde Tuff till indiska partners skicka mellan en och två miljoner kr per år. I Bolivia bidrog Tuffs insatser 1992 med hjälp till svårt översvämmade byar på låglandet och till återköp av skogsmark för indianfolket sirionó. Till Eritreas skolor kunde Tuff skicka 100 000 skolböcker på det inhemska språket tigrigna och i Ecuador stöddes ett hem för gatubarn i huvudstaden Quito.

Ja, det där var bara några glimtar från den intensiva Tuff-verksamheten 1992. Vi kan med fog säga att vi inte bara ägnar åt oss snack utan också en väldig massa verkstad. Och 1992 kunde Tuff också fira sitt 25-årsjubileum. Då erinrades om hur Tuffs första möte år 1967 fyllde Bollmora bibliotek till bristningsgränsen. Där deltog inte bara Per Anders Fogelström och Monica Nielsen utan också en av Tuffs grundare, dåvarande Tyresöbon Per Oscarsson, som några veckor innan hade väckt en enorm uppmärksamhet, för att inte tala om folkstorm, när han strippade i Hylands hörna på TV.

Under rubriken "Medlemmar" finns i verksamhetsberättelsen för 1992 upplysningen att Tuff hade minskat med 85 medlemmar. Det verkar mycket men ändå var antalet betalande medlemmar hela 645, en väldigt hög siffra för en lokalförening. I dag är vi stolta och tacksamma att på sistone har Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff) ökat till över 400 medlemmar.

Och här kommer en vädjan ur djupet av mitt gamla hjärta: Om du inte ännu har gjort slag i saken och blivit Tuff-medlem, fundera på om inte den föreningen är värd medlemsavgiften 200 kr (och för familjemedlem bara 80 kr) att sättas in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Regelbundna utskick av Tuff-kalendarier och TUFF-bladet ingår liksom fredstidningen Pax. Du behövs i Tuff. Tillsammans är vi en viktig kraft för icke-våld och solidaritet.
---------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff nr 1317 (17/6 2012)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar