fredag, juni 15

"Segrarmakterna upprepade Hitlers misstag"

I Radio Tuff på www.tyresoradion.se hörs sedan den 3 juni en krönika med rubriken "Etnisk rensning av tyskar okej?". Den nämner amerikanen R M Douglas nyutkomna bok om den jättelika fördrivningen av många miljoner tyskar kring andra världskrigets slut, enligt Douglas den största nedtystade tragedin i andra världskriget.

I går (2012-06-14) fanns i Svenska Dagbladet en "understreckare" med rubriken "Segermakterna upprepade Hitlers misstag". Den är skriven av Jesus Alcalá, som bland annat nämner de tre miljoner sudettyskar som på ett år utvisades från Tjeckoslovakien. Också tjeckoslovaker vilkas tyska anfäder bosatt sig i Tjeckoslovakien på 1100-talet betraktades som ”tyskar” och skulle deporteras. Behandlingen av tyskarna i Polen och Tjeckoslovakien liknade faktiskt nazisternas raslagar. Alcalá ger exempel:

"Tvånget för alla tjeckoslovaker av tyskt ursprung att från och med fyllda sex år bära ett särskilt kännemärke – ett 2 cm stort svart N (nemec = tysk) inom ett 15 cm brett vitt runt tyg – fastsytt på vänstra bröstsidan, samt för alla polacker av tyskt ursprung att från och med fyllda tolv år bära en minst 10 centimeter bred vit armbindel med bokstaven N (niemiec). Vidare: förbud för tjeckoslovaker och polacker av tyskt ursprung att resa med allmänna kommunikationsmedel, att vistas på vissa allmänna platser, att gå på allmänna tillställningar, att ordna egna tyska tillställningar, att inneha radio… Påbud för tjeckoslovaker och polacker av tyskt ursprung att tvångsarbeta på anvisad arbetsplats, att inte vara ute mellan vissa klockslag, att gå på vissa gator, att göra sina inköp i vissa affärer och på vissa bestämda tider, att hälsa ryska och tjeckoslovakiska/polska militärer genom att 'lyfta hatten på behörigt avstånd (män) eller genom att niga på behörigt avstånd (kvinnor)'….Före fördrivningen blev de av med allt de ägde: hem, gårdar, affärer, företag med mera. Allt konfiskerades utan ersättning. Allt förutom ett par väskor med kläder och personliga föremål och mat, ett par väskor som inte fick väga mer än någonstans mellan 30 och 50 kilo. I väntan på transporterna eller inför de långa marscherna till tyska/österrikiska gränsen tvingades de som skulle fördrivas oftast vistas lång tid i koncentrationsläger. Man använde läger som nyss övergivits av nazisterna: Theresienstadt, Potulice Zgoda… "

Nedtystade är de många otäcka koncentrationslägren för tyskar som inte minst fanns i Polen. Enligt beräkningar från förbundsarkivet i Koblenz dog/dödades mellan 1945 och 1948 i dessa läger 60-80 000 människor, de flesta oskyldiga civila. Även tidigare tyska koncentrationsläger användes. Alcalá nämner Theresienstadt och citerar HG Adler, vilken själv som antinazist varit lägerfånge där:

"De flesta hade inte gjort något. De, och många var barn, hade tagits till fånga i Theresienstadt enbart för att de var tyskar. Ändå målade man hakkorset på de trasor de var klädda i. Ändå blev de, som bara fick eländigt små portioner mat, ständigt förödmjukade och misshandlade och över huvud taget lika illa behandlade som fångarna i ett nazistiskt koncentrationsläger.”.



2 kommentarer:

  1. Anonym3:10 em

    Läs mer här (på engelska):

    http://chronicle.com/article/The-European-Atrocity-You/132123/

    SvaraRadera
  2. Bengt6:48 fm

    Det är nog helt klart att Hula-massakern utfördes av rebellerna. En stor tysk tidning tog upp det:
    Frankfurter Allgemeine Zeitung confirms: Houla massacre committed by Syrian “rebels”
    By Clara Weiss
    16 June 2012

    On June 13 journalist Rainer Hermann confirmed his earlier report in the Frankfurter Allgemeine Zeitung refuting the official version of the Houla massacre in Syria.

    SvaraRadera