torsdag, maj 31

PRIS FÖR LOKALT FREDS- o SOLIDARITETSARBETE


Redan 1992 började många lokalföreningar att få det svårt. Till och med åtskilliga fredsföreningar blev tvungna att lägga ner. Då grundade Tuffs Åke Sandin en fond för "berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete" för att uppmuntra det lokala frivilliga arbetet. Den har sedan dess vartannat år delat "Åkes pris" till lokalföreningar, enskilda och skolor.

Vid Svenska Freds' 129:e (!) årskongress den 26 maj 2012 delades tre priser ut, vardera på 9 000 kr. Pristagarna kommer från tre olika orter:

ÖREBRO
Vid Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens 129:e årskongress nu den 26-27 maj delas pris ut för "berömvärt freds- och solidaritetsarbete". Det är på 9000 kr och går i år till Bo Wallin, ordförande i Svenska Freds, Örebro. Han har varit aktiv i denna lokalförening alltsedan 70-talet, ofta som ordförande ibland som kassör.

ULRICEHAMN
Vid Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens 129:e årskongress nu den 26-27 maj delas pris ut för "berömvärt freds- och solidaritetsarbete". Det är på 9000 kr och går i år till Börje Andersson, ordförande i Ulricehamns Fredsförening. Han har varit aktiv i denna lokalförening sedan 1981, oftast som ordförande. Det senaste året har han varit drivande i den antikärnvapengrupp som bildats av lokalföreningar. Börje Andersson bor i Tvärred vid Åsunden strax utanför Ulricehamn.

TYRESÖ
Från Sylvia Ljungdahls tal vid överlämnandet av priset:

Det tredje priset för "berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete" går till en människa jag känner mycket väl. I 30 år har hon varit oavbrutet aktiv i Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Under 80 talet var hon i sju år Tuffs ordförande. (Då var hon också vice ordförande i Svenska Freds men det här är ett pris för lokalt arbete så det räknas liksom inte). I massor av år har hon också varit Tuffs vice ordförande och sedan flera år också föreningens kassör.

Hon har flera gånger besökt Tuffs omfattande projekt bland indiska gandhianer och en gång Hiroshima och rapporterat om detta i Radio Tuff, Nordens enda fredsradio. I Radio Tuff har hon regelbundet medverkat i hela 27 år! Om Tuffs olika projekt i Indien har hon med bilder många gånger berättat i skolor, som därför solidariskt gjort dagsverken för mindre bemedlade jämnåriga bland de fattigaste av de fattiga i Indien.

Hon har en enorm arbets- och organisationsförmåga, ja, hon håller ordning på oss andra i Tuff. Härom månaden stod det i Dagens Nyheter att hon sedan 35 år är Åke Sandins "flickvän", men hon och Åke har skilda ekonomier, så det är absolut inte fråga om någon vänskapskorruption utan en särdeles välförtjänt belöning.

Välkommen att ta emot diplomet, MONICA SCHELIN !

(Bild på de tre pristagarna kan ses i fliken "Åkes pris" på http://www.tuff.fred.se/ )







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar