söndag, januari 31

Ju fler vi är tillsammans ju......?

-------------------------------------------------------------------------------------
(I den här bloggen är de flesta texter från Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som har hörts varje vecka sedan 1985 på 91,4 MHz och på
www.tyresoradion.se . Radio Tuff görs på frivilligbasis i den stolta folkrörelsetraditionen och sänds söndagar jämna veckor kl 17 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin. Medarbetare: Hampus Eckerman, Marianne Stieger, Bengt Svensson)
---------------------------------------------------------------------
I Tuffs uppskattade samtalscafé Filosofika den 2 februari är ämnet befolkningsökningen. Kring 1830 var antalet människor i världen ca 1000 miljoner. En fördubbling ägde sedan rum på 100 år, så när jag föddes var vi ca 2000 miljoner på den här planeten. Sedan har det gått undan , för nu är vi nästan 7000 miljoner. Folkmängden har trefaldigats under min livstid.

1960 fanns det 3000 miljoner människor, så bara sedan dess har folkmängden mer än fördubblats. Skulle en ny fördubbling ske under nästa halvsekel blir det nog inte helt lätt för våra barnbarn.

Under den mycket uppmärksammade klimatkonferensen i Köpenhamn talades det inte mycket om befolkningsfrågan. Ändå skulle ytterligare miljarder människor i världen innebära svåra problem för klimatet. Hur kommer en fortsatt snabb ökning att påverka de fina mål FN satt upp för att göra världen bättre? Kan vi ens minska det stora antalet medmänniskor som tvingas leva under tio kronor per dag? Kan vi ge alla barn primär undervisning, om antalet barn fördubblas på 20 år och ytterligare miljoner lärare då behövs? Hur ska vi med en så snabbt stigande befolkning klara målet att göra kvinnorna likställda, om de ska fortsätta att föda och sköta alltför många barn? Hur ska vi kunna reducera den pågående ”Förintelsen”, den att ca 20 000 barn dör varje dag i vår värld. Hur få rent vatten att räcka till alla? Blir inte miljövänliga samhällen ännu svårare att förverkliga med ännu flera människor?

Den våldsamma befolkningsökningen börjar nu ändå att plana ut. I många av Europas länder är det rentav ett födelseunderskott. Inte minst katolska södra Europa har en sensationellt låg nativitet trots traditionella fördömanden av preventivmedel. Spanien med sitt annars starka hyllande av familjen har bottenrekordet med en nativitet på 1,07, medan det behövs ungefär det dubbla för att födelsetalen skall överstiga dödstalen. Och likadant är det i öster. Rysslands befolkning sägs sjunka med cirka 700 000 per år. Under de senaste decennierna har dock nativiteten ökat i flera av Europas länder. Sverige har gått från 1,6 barn per kvinna till 1,77 och Frankrike från 1,79 till 1,82, ännu dock en bit kvar till födelseöverskott. Att Sveriges befolkning ändå ökar beror på invandringen.

Men den europeiska folkmängdsminskningen är en ringa motvikt mot tillväxten i andra världsdelar. Den snabbaste folkökningen sker i fattiga länder. Tidigare varnades det för att vi i västvärlden inte förmyndaraktigt skulle uppmana andra länder att skärpa sig. Men inget av de 50 fattigaste länderna tycker att befolkningen är för liten, medan 80 procent anser att den är för stor. I några länder finns det dock härskare, som känner sig mäktigare om de får allt flera undersåtar.

På många håll finns det också religiösa fördomar mot barnbegränsning och inte bara i tredje världen. Det neokonservativa och högerkristna motståndet mot familjeplanering i USA gör att frivilliga organisationer riskerar att förlora finansiellt stöd om de för att befrämja kvinnors hälsa och rättigheter agiterar för preventivmedel, som ju också kan förhindra den tragiska utbredningen av hiv/aids.

En gång sjöng vi ”Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir”. Kommer våra barn och barnbarn kunna sjunga ”Ju fler vi är tillsammans, ju gladare vi blir”?
--------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1256) 2010-01-31

1 kommentar:

  1. Anonym6:00 fm

    Usch men du har helt rätt samma dillema som den som sitter i ett flyglplan med bränsle så vi kan landa säkert för två passagerare och vi är tio vem skall ut eller skall planet krascha?

    SvaraRadera