lördag, januari 16

MARIANNE STIEGER: Fredsänglar – finns dom?

Kära lyssnare
I veckan som gått var jag på en föreläsning om änglar. Änglar – finns dom? Ja, om man vill tro på det grekiska ordets betydelse: bud eller budbärare.

Vem var då den kristna trons första ängel? Jo, den som kom och förutsade att jungfru Maria skulle föda en son – guds son, en fridsfurste. Den ängeln var alldeles säkert ett slags jordemoder eller en klok gubbe som inget hellre önskade sig än en människa som kunde skapa fred. För inte ens på den tiden härskade fred på jorden. Jag vet inte om Marias angelo, eller budbärare, ansåg tiden vara fem minuter i noll, det vill säga fem minuter före jordens undergång?

Sedan 1947 finns det ett slags domedagsklocka, skapad av en rad vetenskapsmän som alla hade stora kunskaper om atombomber. En del hade till och med medverkat i tillverkningen av de två som fälldes över Japan 1945. När de atombomberna föll, stod klockan på noll, åtminstone för japanerna. Vetenskapsmännen ställde den på sju minuter i noll 1947, men under 50-talet sjönk tiden till två minuter i -- och mänskligheten höll andan.

Det blev bättre. Vetenskapsmännen ställde till och med om klockan till sjutton minuter i noll. Men under hela det senaste decenniet har den åter fallit tillbaka och hamnat på fem minuter i. I torsdags kunde vi dock alla dra en lättnadens suck, för då ställdes klockan om till sex minuter i noll. En minut till för mänskligheten att andas ut på.

I Tyskland andas man dock inte ut. 126 000 fat atomsopor vilar i en törnrosagrav i ett gammalt saltberg i närheten av Braunschweig. Under alla år, när man har trott att soporna låg säkert förvarade, har nya transportvägar in i berget urholkat bergets stabilitet. Saltets densitet, som tidigare varit så kompakt och ogenomsläppligt, har mjukats upp av luftfuktigheten som bildats genom de många transportvägarna in i berget, och nu släpper saltet igenom vatten. Detta innebär risk för att de 126 000 faten med atomsopor rostar - och vi har släppt ut djävulen, det vill säga motpolen till änglarna.

Nu gäller det att så snabbt som möjligt hitta nya förvaringsmöjligheter. Vetenskapsmännen säger att det brådskar. Kommer vi snart att vara definitivt på nollpunkten?

Kära lyssnare, låt oss hoppas att det kommer en ängel omedelbart, en budbärare som hittar slutförvaringsplatsen för all världens atomsopor och atomvapen, en ängel som pekar med sitt finger och förbjuder hela världen att tillverka nya atomvapen och som helst förbjuder alla sorts vapen. Kommer det en sådan ängel, lovar jag att bli religiös, hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1255

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar