fredag, januari 1

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1254) 3-17 jan 2010 till....

....till Tuffs bistånd under 2009. I en kort sammanfattning bestod det av 300 000 kr till skolor, dammar och annan utveckling bland Dharampurs små fattiga byar i Indien, 14 000 kr till utbildning av ”barfota” barnmorskor i Guatemala och 5000 kr till fattiga krigsdrabbade i Afghanistan. Inte illa-- eller hur?-- av en lokalförening utan ett öre i offentliga bidrag.

....till de nästan 100 000 mangoträd, som i indiska Dharampur har givit massor av vitaminrika frukter och motverkat den nattblindhet som tidigare drabbat den fattiga tribalbefolkningen. Tuffs försäljning av mangogram, ”den perfekta presenten”, slog nya rekord under 2009: Sammanlagt såldes för 24 715 kr. Bara under december erlade solidariska människor 8 695 kr för mangogram.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som vi står i ständig e-postkontakt med. Nu skriver han bland annat: ”Är glad att höra vilken underbar framgång mangogrammen har blivit tack vare tuff-aktivisternas engagemang. Var snäll och gratulera dem på våra vägnar! Snart finns mangoträdet nr 100 000 bland Dharampurs hundratals fattiga byar. Där konstrueras nu med de sex tuff-skolorna som centra ytterligare 40 små dammar (check dams) som genom konstbevattning ska öka på möjligheterna för småbrukarna att få två skördar per år.” Bhikhu berättar också om att välbeställda människor i Bombay blivit så imponerade av Tuff-projekten att de bidrar med ansenliga summor.

....till Tuffs offentliga möten under 2009, sammanlagt ett tjugotal. Det är i den gamla fina folkrörelsetraditionen, att människor ska träffas och diskutera viktiga ämnen. Bland dessa märks under 2009 bland andra Vietnamkriget, Palestina, ”hedersvåld”, Irak, vår mentala hälsa, Afghanistan, kolonialismen, Tuff-projekten i Indien, undergångsmyterna och barnbiblioteken i Bagdad.

....till Tyresö närradioförening, som har 25-årsjubileum senare i år. Eftersom Radio Tuff har hörts varenda vecka sedan starten 1985 har styrelsen nu beslutat att efterskänka Tuffs sändningsavgifter under ett år. Ingen annan förening har ju betalat så mycket till närradioföreningen som Tuff. Och det är ingen hemlighet att Tyresöradion inte bara överlevt utan rentav blomstrat de senaste femton åren tack vare att Radio Tuffs programledare också gjort uppåt 3000 program på Succékanalen 91,4, under 2009 som vanligt 200 stycken.

....till ett tänkvärt citat: ”Krig är terrorism – men med mycket större budget”

....till Hans Linde och Marianne Berg, som i Sydsvenskan på årsdagen (27/12) av anfallet på Gaza skriver under rubriken KRIGSBROTT BELÖNAS. De påtalar det omfattande svenska politiska och ekonomiska samarbetet med Israel och påpekar: ”Frånvaron av israeliska bomber idag är inte detsamma som fred. Fortfarande är Gaza isolerat, gränserna blockeras effektivt av Israel och invånarna lever under extremt svåra omständigheter (....) I Gaza lever befolkningen fortfarande med följderna av att Israel bombade sönder vatteninfrastrukturen. Idag är därför 90–95 procent av det tillgängliga vattnet på Gazaremsan otjänligt och Israel tillåter inte att utrustning förs in för att förbättra situationen.”

....till Kristna fredsrörelsen, som berättar om en före detta soldat från den israeliska organisationen Breaking the Silence, som ”berättade om en kväll då han bröt sig in i ett palestinskt hem för att genomföra en arrestering. Trots att det var stadsmiljö hade han målats med grön kamouflagefärg i ansiktet, men när barnen i den palestinska familjen fick syn på honom ropade de 'Shrek!' och skrattade. Insikten om hur rolig han såg ut, och den gemensamma förståelsen för hur absurd situationen var, gjorde att även han skrattade och i några minuter bröts rollspelet 'israelisk soldat - civil palestinier”.

....till David Randall som i den brittiska tidningen The Independent (6/12) skriver under den hoppfulla rubriken ”The world is winning the landmine war”. Han påpekar att den globala kampen för att avlägsna miljontals oexploderade landminor får liten uppmärksamhet men positivt förbättrar miljoner människors liv. Han uppger att ”under de senaste tio åren har mer än tio miljoner landminor blivit röjda och 44 miljoner lagrade minor blivit förstörda.” Dessutom har antalet länder som använder landminor minskat från femton till två, Ryssland och Burma.

....till det nya året, som förhoppningsvis innebär att ännu flera schyssta människor blir medlemmar i Tyresö Ulands- och FredsFörening, TUFF, så vi kan bli ännu bättre i vår strävan att befrämja fred och broderskap. 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem, som man sätter in på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar