lördag, januari 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1255) 17-31 jan -10 till...

....till Kristna Freds och Svenska Freds som fortsätter att driva kampanjer mot den svenska vapenexporten. Så här skriver Kristna Freds: ”2008 exporterade Sverige vapen för 12,7 miljarder kronor. Svenska vapen bidrar till att göda krig och fördjupa fattigdomen....2010 är ett valår och det finns goda chanser att få upp frågan på den politiska agendan!”

....till de som berättar om icke-våldets alltför bortglömda möjligheter genom att under januari i kyrkor och andra ställen uppmärksamma Martin Luther King. (Se www.martinlutherking.se )

....till författaren Henning Mankell, som efter att har ha upplevt palestiniernas situation och israeliska trakasserier säger: ”Det är som att uppleva ett spöke resa sig ur sin grav. Det är som att se det sydafrikanska apartheidsystemet återuppstå från den historiska skräphög dit det äntligen förpassades för ungefär 15 år sen. På något annat sätt kan man inte beskriva det som nu sker runt oss”. Mankell och hans grupp upplevde själva övergrepp och han säger: ”Att vi hela tiden blev trakasserade vid olika gränsövergångar är nu en sak. Men att se hur palestinierna blev behandlade, att se hur israeliska barn sparkade efter palestinska kvinnor, eller kastade sten efter dom, bekräftade bara bilden av ett Israel som behandlar palestinierna som andra klassens medborgare; egentligen nånting som katten släpat in på mattan”.

....till projektet ”Ship to Gaza”, som Åsne Liedén sedan berättar om i detta Radio Tuff. Det är fråga om ett fartyg som i april avseglar från Skandinavien och via andra europeiska hamnar försöker angöra Gazas kust för att lämna mediciner och andra livsviktiga förnödenheter till de instängda människorna i det för ett år sedan svårt krigsdrabbade området. En tusenlapp kan bekosta en sjömil av resan plus förnödenheter i lasten. I Tuff diskuteras nu hur många sjömil vi kan bidra med.

....till Svenska Dagbladets Bitte Hammargren som (11/1) skriver om den 12 mil långa barriär som Israel nu beslutat bygga mot Egypten för 10 miljarder kronor i syfte att utestänga afrikanska flyktingar, detta för att ”säkra Israels judiska och demokratiska karaktär” enligt premiärminister Netanyahu. Den israeliska fredsaktivisten Alla Shainskaya tycker att detta är ”förfärligt” och säger: ”Istället för att bygga fler murar borde Israel skapa fred med sina arabiska grannar och ta Arabförbundets fredsinitiativ från 2002 på allvar. Nu görs allt tänkbart för att bevara Israels judiska karaktär, men det sker till priset av att humanitära värden offras.”

....till de härliga människor som i år beslutar sig för att bli medlemmar i Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff) och därmed bidrar till den livsnödvändiga kampen för fred i kärnvapenåldern och till bättre villkor för många mycket sämre lottade medmänniskor. I medlemskapet ingår regelbundna utskick av Tuff-kalendariet och Tuff-bladet samt fredstidningen Pax. Årsavgift 200 kr för enskild och bara 80 kr för familjemedlem som sätts in på Tuffs pg 16 01 37 -6. Tuff har inga offentliga bidrag utan är i den gamla folkrörelsetraditionen beroende av många medlemmar och deras stöd i form av gåvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar