fredag, januari 29

Bengt Svensson: PLACERA FÅNGARNA SMARTARE!

Hej alla lyssnare på Radio Tuff!
För några år sedan beordrade federala myndigheter Kalifornien att frige över 40000 fångar. Kaliforniens fängelser är nämligen överfulla, och varje vecka dör någon fånge på grund av undermålig sjukvård och sanitära förhållanden.

I Kalifornien sitter 171 000 personer i fängelse. Dessutom sitter något 10000-tal i häkte i väntan på rättegång. Nu har guvernör Schwarzenegger lagt fram en kreativ idé, som skulle kunna lösa en stor del av problemet: Bygg fängelser i Mexico och fyll dem med fångar från Kalifornien. Eftersom allting är billigare i Mexiko, kunde man spara en miljard dollar enligt guvernören. De fångar han vill exportera, är 19 000 illegala invandrare, som sitter inspärrade i Kalifornien. Jag måste säga, att idén verkar logisk. Lika gärna som att vara illegala invandrare i USA, skulle de kunna vara det i Mexiko för halva priset.

En sur kommentator föreslog dock att man kunde spara ännu mer pengar genom att skicka Schwarzenegger tillbaks till Österrike.Men är det inte en idé, som den svenska regeringen borde följa upp? Man kunde skicka fångarna på Kumla till Kaliningrad. Ryssarna är ju duktiga på att vakta fångar och skulle göra det till en bråkdel av vad det kostar i Sverige.

Sedan kunde man flytta hela Försvarsstaben från Östermalm till Kumlabunkern. Vakttornen kan bemannas med ubåtsspanare. Med lite fantasi är det ingen större skillnad på Östersjön och Närkeslätten. De tomma kontorshusen på Östermalm görs om till lyxlägenheter och säljs ut till högstbjudande. För alla inkomster och minskade utgifter kan regeringen sänka skatten och bli omvald av tacksamma svenskar. Det är vad jag kallar en win-win-situation, och jag begriper inte vad Reinfeldt och kompani sitter och väntar på.
-----------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff (nr 1256) 31 jan-14 feb 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar