....till Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, som e-postar: ”Ser man på presidentkandidaternas konkreta uttalanden om krig, fred och ekonomi under valkampanjen, verkar skillnaden mellan dem vara rätt liten. Deras stil och den atmosfär som skapats omkring dem är däremot väldigt annorlunda. Folk verkar ha enorma förväntningar på Obama, inte minst i Europa, och jag tror att de är alldeles för högt uppskruvade” En krönika från Bengt om hur han röstade läser vi upp senare i denna veckas Radio Tuff.
....till den tyska TV-kanalen ZDF, som (5/11) lät förre utrikesministern Dietrich Genscher och författaren Jürgen Todenhöfer diskutera Afghanistan. De fick frågan om vad man skulle göra med talibanerna och Genscher svarade: "Vi måste samtala med våra motståndare, inte skjuta på dem." Och Todenhöfer tillade: "Stäng in Karzai och talibanernas ledare och låt dem samtala utan vittnen, tills dess de kommer fram till en fredlig lösning av Afghanistans problem." (Uppgiftslämnare: Marianne Stalbohm-Stieger, som senare i Radio Tuff berättar om tyska våldtäktsoffer)
....till förre finländske presidenten och nyblivne nobelpristagaren Martti Ahtisaari, som (25/10) till Sveriges Radios Tomas Ramberg om Afghanistan säger: ”Jag tror att i Afghanistan löses inte problemet genom fler trupper. Kanske måste vi någon gång erkänna att vi måste tala med talibanerna, de moderata krafter som alltid finns i olika länder. Det samma gäller Hamas i Mellanöstern.” Ahtisaari uppger att han skäms över att så lite politisk vilja finns hos EU och USA att lösa konflikten i Mellanöstern. Han säger bland annat: ”Det är närmast politisk vilja som fattas. Om den politiska viljan finns, kan vi lösa vad som helst. Det är helt klart att vi behöver en stat för Palestina.Vi måste hitta en lösning som garanterar fred också för israeler, att de kan vara trygga i sitt land. Om folk skulle sitta ner och förhandla skulle vi mycket snabbt kunna komma fram till en plan som ger garantier till vad jag just hänvisade till.”
....till 90-årsminnet av den 11 november 1918, då slaktandet i första världskriget äntligen upphörde. Trots det enorma massdödandet och segrarnas vackra ambitioner att göra slut på alla krig och trygga världen för demokratin blev det inte alls så. I stället för demokrati drabbades många länder av fascism, nazism och kommunism. Och det krig som skulle göra slut på alla krig sådde fröet till det ännu värre andra världskriget. Våld göder våld.
....till den 23-åriga egyptiskan Sabina Soliman, som vid en radiointervju, som sänds i sin helhet på Tyresöradion om några veckor, berättade om hur hon blev kallad hora för att hon inte använde slöja men modigt förklarade: ”Jag är inte ansvarig inför fördomsfulla män utan inför min Gud. Religion är inte yttre åthävor utan en inre övertygelse, som ska bidra till att man visar medmänsklighet och ärlighet”
....till eleverna och lärarna vid Finningeskolan i Strängnäs, som lördag den 15 november har en Indiendag för de många Tuff-projekten bland Dharampurs många små fattiga byar i Indien. Tuffs partner Bhikhu Vyas har redan tackat och gratulerat Finninge och berättat lite om vad som redan åstadkommits: Förutom 90 000 mangoträd, hundratals brunnar och små dammar också sex låg- och mellanstadieskolor, två högstadier, en buss för böcker och undervisningsmateriel för åtta andra skolor, ett skolhem för 58 gymnasieflickor med mera.
....till bergingenjören Örjan Wiberg i Vänersborg, som länge generöst och solidariskt stött de indiska projekten och som nyligen besökte dem, prisar våra indiska partners: ”Som vanligt var Kokilaben och Bhikhubhai underbart gästfria och vi fick se de stora utbyggnaderna av girls hostel och ’gymnasie’skolan som snart utexaminerar de första flickorna som kanske får en chans att fortsätta till universitet”
....till DN-Kultur, som (31/10) införde en debattartikel av journalisten och författaren Bror Perjus –för övrigt Tyresöbo. Rubrikerna är ”Hur skapar vi globalt välstånd? Stoppa superklassens spekulationer!” Perjus skriver bland annat: ”De gigantiska räddningspaketen försvagar demokratierna i Europa och USA genom kraftigt ökade statsskulder som tränger undan angelägna välfärdsreformer. USA:s statsskuld beräknas växa till den historiska rekordnivån 12.000 miljarder dollar. Diktaturen i Kina, med världens största valutareserv, kan däremot efter börsraset billigt köpa in sig i de globala koncernerna.” I samma ämne har Perjus flera gånger under hösten hörts på Tyresöradion.
....till samtalscaféet Filosofika, som tisdag den 18 november har en ny träff kl 19 i Tuff-lokalen. Ämnet liknar det som Perjus skriver om: Naomi Kleins omdebatterade bok ”Chockdoktrinen”. Inledare är Lennart och Åsne Liedén. Alla välkomna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar