lördag, november 22

Hampus Eckerman: Mer krig i Somalia och Irak

De senaste dagarna har det stått i tidningarna om ett amerikanskt trupptillbakadragande 2011. Det är precis lika felaktigt som när tidningarna skrev om det för två månader sedan. Tvärtom tillåter avtalet, enligt artikel 6, USA att fortsätta ha militärbaser i Irak. Artikel nio ger också amerikanska soldater att beväpnade åka runt och patrullera i militärfordon. Inget sägs om att dessa ska dras tillbaka.

Det irakiska folket tycks dock, till skillnad från svenska tidningar, ha insett detta. På den plats där statyn av Saddam Hussein vältes av inflygna exil-irakier under ett stort medieuppbåd restes istället en staty över George Bush, iklädd svart kostym och en portfölj med texten “säkerhetsavtal”. Självklart vältes den också, i det här fallet genom att bombarderas av skor, stövlar och vattenflaskor. I det irakiska parlamentet uppstod direkt slagsmål gällande avtalet. Knappast det sätt ett enande om ett trupptillbakadragande skulle mötts av.
* * *
Enligt Washington Post beräknas Irak-kriget kosta kring 25 000 miljarder kronor. Ofattbara summor. Dock inte lika ofattbara som finanskrisens utgifter, där har närmare 35 000 miljarder svenska kronor. Tillsammans talar vi alltså om 60 000 miljarder kronor och då har jag ändå inte räknat ut vad Europeiska länder spenderat på både krig och kris.

60 000 miljarder kronor, en ofattbar summa. Vad skulle den kunna användas till? Jo, exempelvis till att i 50 år framåt femdubbla lönen för 80% av världens befolkning samtidigt som all svält utrotades under samma tidsperiod. Nu kanske jag är korkad, men jag tycker det vore ett bättre sätt använda pengarna än att bomba sönder fattiga länder och hålla uppe bonusavtalen för de som kört ekonomin i botten. Samtidigt ska vi veta att plånboken fortfarande är öppen. De amerikanska bankerna har fortfarande underskott på nära 10 000 miljarder kronor och Irak-kriget lär knappast ta slut ens med Obama. Han har ju tvärtemot lovat att anställa ännu fler personer till den amerikanska armén och dessutom trappa upp kriget i Afghanistan. Världssvälten lär fortsätta ett tag till.
* * *
Pirateriet i Somalia har länge varit vanligt. Först uppkom det som en inofficiell beskattning av de utländska fiskebåtar som olagligt tömde Somalias vatten på fisk för att på så viss svälta ut befolkningen där för att vi skulle få billigare fiskpinnar. Snart insåg piraterna att de kunde tjäna mer pengar genom att attackera även andra fartyg och så tog Long John Silvers verksamhet fart. Få tycks dock grubbla över varför det växt till sig så kraftigt just nu. Orsaken är självklart den amerikanskt stödda etiopiska invasionen.

Under islamiska domstolarna upphörde i princip allt pirateri i Somalia. Rövarbanden och tjuvarna fängslades och straffades hårt. Under vad FN kallade för Somalias “gyllene tidsålder” kunde affärerna öppnas, handeln ta fart och folk röra sig obehindrat. Sedan kom invasionen. Kriget har gjort att piraterna kunnat dra nytta av det rådande kaoset och laglösheten för att börja med sina attacker, nu i än större skada. Inte nog med det, den amerikanskt och etiopiskt tillsatta regeringen har själva händerna i syltburken. En fängslad pirat, Farah Ismail Eid, förklarade själv att nära 30% av värdet för kapningarna hamnade i fickorna hos myndighetsföreträdare.

Att nu skicka in mer militär i Somalia är som att sätta plåster på mässlingen. Pirateriet tog fart som en reaktion på det kaos som uppstod när kriget spred sig över landet. Det enda sättet att få slut på det är att fred åter får råda. Kravet bör alltså ligga på de etiopiska truppernas tillbakadragande så att Somalia återigen kan ta kontroll över sitt område och därmed stoppa piraternas verksamhet.
---------------------------------------------------------------
Hampus Eckerman i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1212) 2008-11-23

(Se också Hampus’ blogg www.motbilder.se )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar