söndag, november 16

Hampus E: SKAKANDE OM HANDSKAKNINGAR

Att skaka hand är en fin sed, det har vi den svenska monarkins stöd. Vem minns inte hur den svenske Konungen ryckte in till försvar av för den så hedersamme Sultanen av Brunei? Och visst är det utmärkta och genomtänkta argument Konungen nvänder sig av:”Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé.?

Nog måste det vara viktigare än alla dessa rapporter om hur han skulle vara envåldshärskare, hur kvinnor diskrimineras, spöstraff används och censur utövas. Handslag är a och o i svensk kultur, som Sultanen av Brunei är en bärare av, och gör att sultanen nu kan bo i ett fint palats med marmorgolv och veteranbilar. 40 000 handskakningar bör självklart belönas.

Vid mitt besök i Brunei passade jag på att plocka upp en liten tidskrift utgiven av den bruneiska staten. Där varnar Sultanen mot förledande läror. Det är uppenbart att han syftar på handskakningarna för på framsidan finns en bild där han tydligt och omsorgsfullt skakar hand med en kvinna i huvudduk, som för att säga att detta är det korrekta sättet att hälsa.
* * *
En annan person som är emot samma förledande läror är ekonomen Carl Hamilton. I SVT gjorde han tydligt hur viktig handskakningens betydelse är när två muslimska kvinnor valde att istället hälsa på traditionellt sätt, med stora leenden och handen på hjärtat. Det skulle de inte gjort. Hamilton förklarade att dessa läror inte är acceptabla i Sverige och att kvinnorna minsann inte kunde förvänta sig några marmorpalats och miljarder i inkomst om de höll på så där.

Nej, domen var hård. De som inte skakar hand, thailändare, bokstavstroende muslimer och förkylda, ska alla spärras in i jordhålor, alternativt skickas till Iran. I ett försök att förhindra den hotande utvisningen grabbade Hamilton tag i en av kvinnornas händer, som för att ge henne syndernas förlåtelse för det avskyvärda underlåtandet att ta i hand.

Frågan är vad man skulle säga i Iran när de plötsligt får besök av 10 000 förkylda svenskar, 2 oförstående muslimska kvinnor och några förvirrade thailändare. Kanske skulle man se på det hela med tacksamhet. Plötsligt skulle de förkylda svenskarna vara skäl att i FN ta upp det faktum att USA lagstiftat mot att sälja vacciner till Iran, bland annat mot fågelinfluensan.

Apropå förkylningar så funderar jag varje år vid den här tiden på om jag ska bli muslim. Huvudduken känns så förståndig i vårt svenska klimat och värmer både huvud och kinder i det kyliga värdet. Tanken på att fem gånger om dagen be med häcken riktad mot USA är naturligtvis inte heller en nackdel.

Tyvärr skulle jag också tvingas bli en kvinnlig muslim och riktigt så långt är jag inte beredd att gå. Visserligen är könsbyten tillåtna i Islam enligt ett uttalande från Irans tidigare ledare Ayatollah Khomeini, men jag tror jag väljer en vanlig luva som alternativ.
* * *
En som snart kommer tvingas att flytta till Iran är Dagens Nyheters etikettexpert Magdalena Ribbing. På en fråga svarar hon att det är en självklarhet att respektera andras seder och inte tvinga någon att ta i hand om de inte vill det. De råa, obildade sällarna på DN:s ledarsidor vet dock bot och konstaterar att etikett är något man håller på med i jordhålor. Det går inte att hysa förtroende för någon som inte skakar hand konstaterar ledarsidan förnumstigt. Teheran nästa för Ribbing.

Nej, här tycks det bara finnas en utväg för DN. De bör självklart anställa Sultanen av Brunei som etikettsexpert. Sultanen har inte bara tydligt visat hur viktigt handskakningar är, faktum är att hans styres hela heder vilar på ddet så fundamentala handslaget. Nu när han återigen missat att få Nobels fredspris för att inte ha attackerat sina grannländer, något andra pristagare varit betydligt sämre på, kan en bra position på DN i alla fall vara ett tröstpris.
------------------------------------------------------------------------
Hampus Eckerman i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr1211) 2008-11-16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar