söndag, oktober 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1048) 05-10-02 till....

....till minnet av Mahatma Gandhi som föddes 2 oktober (dagens datum) 1869. Hans icke-våldsliga kampmetoder är om möjligt ännu viktigare i vår tid än i hans egen

....till Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson som skriver: ”Jag läser att enligt amerikanska regeringens (egentligen GAO:s eller General Accounting Office) egna uppskattningar har de gjort av med ca 6 miljarder kulor från handeldvapen i sina krig i Afghanistan och Irak sedan 2002. Med 20000 ihjälskjutna sk upprorsmän (insurgents) betyder det att det går åt ca 300000 kulor för att ta död på en enda motståndare. Irakierna måste således vara ett extremt seglivat släkte! Som alla vet går det ca 33 000 000 sekunder på ett år, så ett snabbt överslag ger vid handen att USA:s krigsmakt bränner av ca 40 kulor per sekund 24 timmar per dygn 7 dar i veckan år ut och år in. De amerikanska ammunitionsfabrikerna klarar inte längre av att tillfredsställa den enorma efterfrågan på miljarder kulor om året, så nu importerar man en del av behovet från Israel” Tidningen The Independent (25/9) citerar Kathy Kelly, taleskvinna för fredsgruppen Voices in the Wilderness: “Presidenten borde ha lärt av Israels erfarenheter vid ockupationen av Palestina hellre än att köpa ammunition av Israel”.

....till en av de mest uppmärksammade amerikanska fredsaktivisterna Cindy Sheehan, som tillhörde de 370 människor som arresterades utanför Vita Huset i måndags (26/9). Hon är entusiastisk för så här sa hon: "Jag hade ett stort brett leende på läpparna när jag arresterades igår. Jag har fått ta mycket skit för att jag ler jämt, men igår fanns det flera goda skäl: Först och främst var det roligt. Vi var en stor samling glada människor på gott humör. Vi sjöng och klappade händer till gamla protestsånger och sånger från söndagsskolan. Dessutom - när konstaplarna lyfte upp och bar mig, pirrade det till över om hela Amerika skulle se mina underkläder”

....till Anders Göransson i tidningen Metro, som i tisdags (27/9) hade en intervju med Boris Grigorjev, en före detta KGB-agent som tjänstgjorde på Sovjets ambassad i Stockholm 1977-82. Han påstås ha kollat KGB-arkiven om den i Blekinge grundstötta ubåten U 137 och funnit att det var en felnavigering av en bakfull besättning. ”I tornet fanns en politruk som kunde massor om marxism-leninism men inget om navigering”. Mera om detta vid Hampus Eckermans rapport senare i dagens Radio Tuff.

....till Jan Öberg (TFF, Lund), som (26/9) varnar för att västs konflikt med Iran långsamt men hotfullt trappas upp. Han påpekar, att Iran har skrivit under icke-spridningsavtalet. Det har inte Israel, Pakistan och Indien, som trots att de är kärnvapenländer inte utsätts för påtryckningar. I stället är det Iran som nu utmålas som den stora boven. Öberg undrar om detta kanske leder till användningen av ”de massförstörelsevapen som kallas ekonomiska sanktioner –liksom i Irak där sådana sanktioner dödade en halv till en miljon mänskliga varelser. Eller är det för att rättfärdiga bombning av Iran och dödande av oskyldiga civila?”

....till psykologidoktorn vid Förvarshögskolan, Claes Wallenius, som i Aftonbladet uttalar sig på tal om bland annat Abu Ghraib och andra grymheter. Han menar att ”stenåldershjärnan” tar över i krig, när man upprepade gånger blir kränkt, beskjuten och attackerad av motståndare. Då kopplas all empati bort och ”de andra” skall förgöras utan rätt att leva längre. Det drabbar alla länders krigförande säger han och tillägger: ”Krig lockar fram det sämsta hos människan”

....till ”Vetenskapsradion historia” i Sveriges radios P1 som i veckan skildrade Kirsten Lylloffs avhandling ”Barn eller fiende”. Redan våren 2000 sändes på Tyresöradion ett program med titeln ”Östersjöns stora tragedier”. Där sas det bland annat: ”1999 avslöjades i dansk Historisk Tidskrift av överläkaren och historikern Kirsten Lylloff att 1945 dog 13 492 tyska flyktingar i Danmark. De led av sjukdomar som tarminfektioner, uttorkning, undernäring och scharlakansfeber. Men det mest uppseendeväckande med Lylloffs studie var att av de tyskar som dog var omkring 7000 barn. Och inte nog med det: De danska läkarna vägrade att ge hjälp, när tyska mödrar kom med sina nästan döende spädbarn. Lylloff skriver: ’Officiellt förklarade sig läkarna med att de skulle skada förhållandet till de allierade om flyktingarna fick hjälp’ "

....till Dagens Nyheters insändarsida, som i onsdags (28/9) tog in en text av Gunnel Wahlström, där hon menar att Laila Freivalds är ”klädsamt nollställd” till ”fruktansvärda tragedier på palestinska områden”. Gunnel skriver bland annat: ”Israel har den militära, ekonomiska och teknologiska övermakten med USA som skyddande överrock”

....till Tuffs styrelse, som träffades i onsdags, och då fortsatte att planera nya spännande

offentliga möten:
Måndag 17 okt. kl 19. Diskussionscaféet FILOSOFIKA. Ämne: ”Ondskan”
Onsdag 19 okt kl 19 (preliminärt): Den unga och tuffa svensk-iranska Shora om Israel
Onsdag den 9 nov kl 19: Salam Karam, framstående kännare av Mellanöstern
Sen får vi heller inte glömma Strandskolans Öppet hus med start kl 16.30 onsdag den

12 oktober. Det anordnas för att samla in pengar till Tuffs Indienprojekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar