....till Tuff-aktivisterna Erika Husberg, Sylvia Ljungdahl, Marianne Stieger, Monica Schelin, Bitte Isacsson och Gunnar Petersen, som i onsdags fanns ett par timmar i Tyresö centrum. Där delade de ut flygblad, gav bort papperstranor och samlade in pengar (705 kr) till vattenförsörjningen för en av de sex Tuff-skolorna i indiska Dharampur. (Senare i Radio Tuff sammanfattar vi en rapport från vår indiske partner, Bhikhu Vyas)
....till Stockholms Freds’ unga aktivister, som i onsdags under Internationella Fredsdagen fanns i Kungsträdgården med musik, teater, tal av Svenska Freds’ ordförande Frida Blom –och som inte minst vek papperstramor, symbolerna för kampem mot kärnvapen. En extra ros till Tuffs Bitte Isacsson, som under flera timmar satt i Kungsan och lärde förbipasserade att vika tranor.
....till Sveriges Television, som i onsdags visade den brittiska dokumentären om filmaren Jeremy Gilleys kamp för att en internationell fredsdag skulle införas den 21 september. SvT reprissänder också på onsdag (28/9) den avslöjande filmen “Why We Fight?” om de amerikanska krigsföretagen.
....till fyra amerikanska organisationer, Gold Star Families for Peace, Iraq Veterans Against the War, Military Families Speak Out, and Veterans For Peace, som nu skrivit till president Bush. De påpekar att i 28 delstater och 51 storstäder i USA höjs nu kraven att amerikanska soldater skall tas hem från Irak och att de aldrig mer skall skickas ut i ett krig baserat på lögner. De ställer några frågor till Bush: Vilket var det “ädla” motivet att gå ut i krig? Hur många människoliv är du villig att offra? Vad ska du göra för att avsluta kriget? Antikrigsaktivister har i veckan samlats i Washington, men mycket av medieuppmärksamheten har ”blåsts bort” av orkanen Rita.
....till grundaren av Human Dignity and Humiliation Studies, Evelin Lindner, som menar, att “kriget mot terrorismen” måste ersättas av en helt annan politik, som inte ständigt förödmjukar motståndarna. Dr Lindner efterlyser ”mer anständighet” i stället för allt tal om ”krig” och ”ondska”.
Se http://www.transnational.org/forum/meet/2005/Lindner_Humiliation.html
....till den amerikanska fredsforskaren Frida Berrigan som (21/9) skrivit en artikel under rubriken ”America’s Third World”. Hon syftar på att orkanen Katrina avslöjade klasskillnaderna i USA och speciellt de fattiga afroamerikanernas svåra situation. Hon ger flera slående exempel: ”Den indiska delstatens Keralas stadsbefolkning har lägre barnadödlighet än afroamerikanerna i USA:s huvudstad Washington”. Hon påpekar, att USAs militärutgifter är större än de 32 näst mest rustade ländernas tillsammans. ”När man satsar 5 miljarder dollar i månaden på kriget och ockupationen av Afghanistan och Irak, finns inte mycket över till mänsklig utveckling av New Orleans eller Nigerdeltat eller Baton Touge eller Bangalore” Hon gör drastiska jämförelser: ”De 7 miljarder dollar per år som behövs för att ge 2600 miljoner människor rent vatten är mindre än vad amerikanerna satsar på skönhetskirurgi för att få vackrare näsor eller större bröst”. Även vi européer får en släng av hennes slev: ”I Europa ger man ut mer än 7 miljarder dollar på parfym”
(Jag vet inte om Frida Berrigan är släkt med jesuitprästerna Daniel och Philip Berrigan, legendaríska icke-våldskämpar och plogbillare under Vietnamkriget och därefter. De hamnade ofta i fängelse och Daniel Berrigan skrev bland annat: ”En enda människas död är ett alltför högt pris för att rättfärdiga vilken princip det vara må, oavsett hur helig den än är”) Mera om Frida Berrigan på www.worldpolicy.org/projects/arms
....till Jan Viklund (Gandhi Today), Jan Öberg (TFF) och Rolf Lindahl (Svenska Freds) som tipsat Radio Tuff om de tre senaste rosorna
....till de tuff-aktivister som i går lördag var i Tyresö centrum och delade ut flygblad, samlade in pengar och sålde fredsmaterial och som på onsdag (28/9) kl 18.30 inbjuder alla medlemmar till öppet styrelsemöte i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80
....till minnet av Franko Luin, som gick bort för tio dagar sedan. Vi känner stor saknad, för Franko var en kär vän och ända sedan slutet av 1960-talet en mycket värdefull Tuff-medlem. På 70-talet var han några år med i Tuffs styrelse. 1972--1975 gjorde han tillsammans med Göran Flodman Svenska Freds’ tidning FREDEN, föregångare till tidningen Pax. Franko var en skicklig grafiker och han delade frikostigt med sig av sitt kunnande på det området. Sedan många år är tuff-loggan hans skapelse. När TUFF-Bulletinen på 1990-talet kom ut regelbundet var det Franko som gjorde dess tilltalande layout.
Franko föddes 1941 i Trieste i en slovensk familj. Han har varit portalfigur i den slovenska föreningen i Stockholm och också på nätet presenterat slovensk litteratur. Men det är främst för den globala språkdemokratin han har gjort sina insatser. Redan 1969 anordnade han och hans livskamrat Ulla Luin i Tyresö en internationell Esperantokonferens för ungdomar från olika länder. Han var i många år en av männen bakom esperantotidningen La Espero. Han skrev dikter på esperanto och översatte lyrik till esperanto. Fram till i våras hade han under flera år varit ordförande i Svenska Esperantoförbundet. På Tyresöradion har han hörts flera gånger. Bland annat berättade han under en halvtimme om den färgstarke esperantisten Waldemar Langlet, som i Budapest i slutet av andra världskriget gjorde bedrifter fullt jämförbara med Raoul Wallenbergs
Franko gjorde massor av andra fina insatser, som det inte finns plats för att här nämna. I Radio Tuff har vi några gånger citerat Heidenstams dikt vid Frödings begravning. Där heter det bland annat:
Bort gå destumma skrida deen efter entill skuggornas värld
Eller på Frankos språk, esperanto:
Foren ili iras,mute solenas,unu post unual la mondo de ombroj.
Jag tyckte mig se Frankos varma leende under mitt tafatta försök att tala esperanto. Det blir inte lättare att kämpa vidare utan honom men vi ska försöka göra det för att hedra hans minne. We Shall Overcome
(Här i Radio Tuff sjöng sen Pete Seeger We Shall Overcome)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Veckans krönika i Radio Tuff har rubriken ”LYNCHJUSTIS” NÄR SEGRARE DÖMER FÖRLORARE. Den finns på bloggen www.vedebesegrade.blogspot.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BHIKHU OM TUFF-PROJEKTEN I DHARAMPUR
Tuffs indiske partner sedan 1979, Bhikhu Vyas, har åter skickat en rapport om de tuff-finansierade projekten i Dharampur, ett bergigt område med ett par hundra små byar bebodda av tribals, stambefolkningen. Han brukar kalla dessa människor för ”the poorest of the poor”, de fattigaste av de fattiga.
Tuff har länge finansierat sex skolor i Dharampur med sammanlagt uppåt 800 elever. I en av skolorna, Tamachhadi, inrättades häromåret också ett högstadium där åk 8 och 9 nu har 73 elever. Man planerar nu att utvidga skolan till gymnasienivå till och med 12:e klass. Nu den 2 oktober, Mahatma Gandhis födelsedatum, besöks Tamachhadi av en stor grupp som skall diskutera skolans framtid. Den är föremål för många besökare, också från Sverige och Tyresö. En brittisk besökare sade efter besöket av Tuff-projekten att det var första gången i Indien hon kunde känna Gandhis anda.
I skolorna hålls också regelbundna möten med lärare och inte minst med lokalbefolkningen. För ett par veckor sedan samlades 75 representanter från byarna. Ämnet var ”hållbar utveckling”. Man prioriterade fyra områden:
1) Att samla upp vatten i dammar
2) Att förhindra jordförstöring genom vallar som skall stoppa upp regnen i sluttningarna.
3) Att öka produktionen av mat, frukt och grönsaker,
4) Att skydda skogarna och utveckla dem
Faktum är att under de senaste fem åren har 267 små dammar anlagts, delvis med tuff-pengar. 1600 hektar åkerjord har kunnat återvinnas under de senaste tio åren. Detta arbete har utförts av lokalbefolkningen som fått ersättning i form av mat. Bhikhu uppskattar att stödet från Tuff och andra bidragsgivare har stått för hälften och byborna för den andra hälften.
Den mest avlägsna skolan i tidigare gudsförgätna Dharampur är Virekshetra. Skolan saknar säker tillgång på vatten, har desperata lärare påpekat. Men i byn intill finns en brunn som har rikligt med vatten också under torrtiden. Bhikhu och Koklia Vyas har nu planer på att dra en 600 meter lång vattenledning från brunnen till skolan. Det innebär också att en pump med dieselmotor måste anskaffas och dessutom ett pumphus. Dessutom planeras en sädeskvarn som kan utnyttja samma dieselmotor.
Beräknade kostnader:
600 meters vattenledning (2 tum i diameter) 24 000 rupier (ca 4800 kr)
Dieselmotor (12 hp) 25 000 rupier (ca 5200 kr)
Pumphus 10 000 rupier (ca 2000 kr
---------------------------
SUMMA: 59 000rupier (ca12000 kr)
En blygsam början för att finansiera detta gjorde Tuff-aktivister i onsdags i Tyresö centrum, då pengar samlades in till detta projekt. Snart sätts en kampanj i gång för att få in mera pengar på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 – 2 för detta projekt. (Märk med ”vatten”)
Det kan tilläggas att Tuff samarbetat med Indien sedan 1970, varvid massor av utmärkta och ekonomiskt snåla projekt har finansierats. Under de senaste tolv åren har fattiga Dharampur varit i fokus för Tuffs insatser. Förutom de sex skolorna och de ovan nämnda projekten har också 55 000 mangoträd finansierats från Tuff. Bland annat säljer Tuff mangogram som kan användas vid gratulationer eller kondoleanser. 200 kr blir 40 mangoträd i Dharampur. Under 90-talet skickade Tuff i genomsnitt en miljon kr till Indien. Inte dåligt av en lokalförening, eller hur?
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1047) 2005-09-25
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar