söndag, september 18

TERMEN ”ONDSKA” FARLIG VID KONFLIKTER

För 40 år sen var professor Herbert Tingsten Dagens Nyheters färgstarke chefredaktör. Han förde kampanjer. Bland annat ville han att Sverige skulle gå med i Nato. Han ville också att vi skulle skaffa kärnvapen. Andra vapen var ”som pilbågar” i jämförelse, drämde han till med.

Vi som stödde AMSA (Aktionsgruppen mot svensk atombomb) och som var aktiva i Kampanjen mot atomvapen fick veta vilka skumma typer vi var. Ena veckan hade DN:s ledarsida rubriken ”Moskva och pacifisterna”, nästa vecka ”Pacifisterna och Moskva”. Tingsten slog berömvärt vakt om demokratin men om han i sin avsky för diktaturer också använde begrepp som ”ondska” minns jag inte.

Hans kampanjer var inte alltid lyckosamma. Sverige anslöt sig inte till Nato. Och det var fredsaktivister som Per Anders Fogelström, Barbro Alving, Bertil Svahnström och andra som till sist stoppade planerna på blågula atombomber. Ingen i dag beklagar väl det. De högröstade svenska atomvapenanhängarna från den tiden har sen dess lyckats förtränga och dölja sin förintelsemani, så uppbackad den gången av våra medier.

Tingsten lanserade också Ingemar Hedenius, professorn som bland annat i sin bok ”Tro och vetande” hade kritiserat kristna trosuppfattningar. DN förde bland annat en kampanj mot den då gängse tron på ett evigt helvete för alla som inte skött sig bra under jordelivet. Det sas, att Tingsten avskaffade Djävulen.

En karikatyrteckning från den tiden visar ett torg, omgivet av många kyrkor. Man ser den trinde Tingsten komma rusande i full rulle ut från torget. I famnen håller han en läskig figur med svans, bockfot och horn i pannan. Från alla kyrkfönster böjer sig biskopar och präster ut, hötter med knytnävar och kräklor och skriker för full hals: ”Ta fast tjuven! Ta fast tjuven!”

Den teckningen kan man ännu skratta åt. Mindre roliga har berättelserna varit från människor som i sin ungdom skrämdes nästan från vettet av helvetespredikanter. Men i dag är det ont om kristna förkunnare, som ger skräckskildringar om att vi ska brinna för evigt.

Tron på Djävulen och helvetet efter döden tycks alltså vara avskaffad. Däremot förekommer sådana anspelningar allt oftare i utrikespolitiska sammanhang. Hur ofta har vi inte hört ayatollor brännmärka västerlandet som Satans hemvist. Amerikanska presidenter använder synonymen ”ondska”. Ronald Reagan kallade Sovjetunionen för ondskans imperium. George W. Bush stämplade Irak, Iran och Nordkorea som ondskans axelmakter.

Om vi inbillar oss --och det gör vi gärna-- att vi är de goda, medan andra är Satans kreatur, blir vi farliga. Den där ödesdigra självgodheten präglar både självmordsbombare som dödar en massa civila och västliga bombarmador som dödat mångfalt flera civila. Tror man att de andra är representanter för ”ondskan”, djävulens anhang, så blir det ytterst berömvärt att inte bara bekämpa ”onda” regimer utan också att massdöda deras människor, ormarnas avföda. I kärnvapenåldern hotar denna kvasireligiösa hjärntvätt människosläktets existens.

Inte många minns i dag Juan Bosch. Han var vetenskapsman, författare och 1962 president i Dominikanska republiken. Men redan året efter störtades han genom en militärkupp, som stöddes ”utifrån”. Några år senare kom hans bok ”Pentagonismen”, där han bland annat skrev:

”För att få män att gå i döden och få män att döda krävs att man ger dem en moralens fana, som gör deras samveten motståndskraftiga och ger dem en möjlighet att rättfärdiga sig inför sig själva”

Ingen ”moralens fana” kan vara så effektiv som den som utmålar de andra som ”ondskans” anhang. Det är synd att religionernas humanistiska kärna inte når alla, utan att religioner kan missleda anhängare till förfärliga massmord. Det gäller bland andra Usama bin Laden och George W Bush.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1046) 2005-09-18













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar