söndag, september 4

BENGT SVENSSON från San Francisco, 050902

Hej, alla lyssnare på Radio Tuff!
FEMA uttyds "the Federal Emergency Management Agency". Det är alltså en federal organisation som bla ska försöka förvarna om kommande katastrofer och föreslå åtgärder för att förhindra dem. Redan före 9/11, 2001 gjorde de upp en lista på de tre mest sannolikakatastroferna, som USA kunde tänkas stå inför: 1) En terroristattack mot New York, 2) En orkan mot New Orleans och 3) En större jordbävning i San Francisco. Det är alltså bara vi här i San Francisco, som fortfarande sitter och väntar. Det är svårt att tro på bilderna och rapporterna från det dränkta och härjade New Orleans. En blandning av likgiltighet och inkompetens tycks ha styrt myndigheterna, särskilt på federal nivå. Bakgrunden är, att organisationer som FEMA har fått ständigt minskade anslag under Bushadministrationen och förlorat många kompetenta anställda.

Samma sak gäller the Army Corps of Engineers, som har huvudansvaret för översvämnings-kontroll, vallar och dammbyggnader. Lydande under Pentagon är den något av en doldis, men arméns ingenjörskår sägs vara världens största företag i väg- och vattenbyggnad.

När Manhattanprojektet för att tillverka den första atombomben startades under andra världskriget, var det general Leslie Groves från Army Corps of Engineers, som blev chef för det enorma projektet. Sedan 1775, när den grundades, har den haft en oerhörd betydelse föruppbyggnaden av USA:s infrastruktur. Att detta statliga verk inte passar in i den amerikanska sagan om privata initiativ och fri företagsamhet har säkert bidragit till dess låga profil.

Det var de som ville förstärka och höja vallarna kring New Orleans, men blev nekade pengar till jobbet, som skulle kostat mindre än 100 miljoner dollar. Efter att ha kritiserat Bushadministrationens prioriteringar tvingades ingenjörskårens chef att avgå 2002.Att 35% av Louisianas nationalgarde befinner sig i Irak liksom en stor del av deras fordon har inte gjort saken bättre. Men ändå ter det sig nästan otroligt att folk sitter på sina hustak i dagar utan att bli evakuerade, att sjuka ligger och dör på sjukhusen av brist på medicinoch elektricitet, att tusentals sitter strandade på en sportarena utan att kunna ta sig därifrån och att alltfler döda kroppar ligger och ruttnar i hettan. Vattentemperaturen i Mexikanska Golfen lär vara 30 grader.

Vad är då slutsatsen? Jo, att president Bush drivs av ideologi till skillnad från vetenskapliga förutsägelser om global uppvärmning och annalkande orkaner, statliga utredningar om landets bristfälliga infrastruktur etc. Hans ideologi tillåter också att han struntar i problem som hur fattigt folk ska ta sig ut ur ett katastrofområde utan egen bil eller pengar. Det har påpekats att just det faktum att katastrofen inträffade i slutet av månaden, innebar att många hade slut på pengarna.Internationellt, tror jag, kommer den här orkankatastrofen att drabba Bushadministrationen på ett liknande sätt som Tjernobylolyckan drabbade den sovjetiska regeringen, med ett ifrågasättande av landets tekniska och administrativa kompetens, dess offentliga prioriteter och politiska moral.-------------------------------------------------------------------------------------------Bengt Svensson, för Radio Tuff i San Francisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar