söndag, september 4

TUFFs TIPSPROMENAD 05-08-28

Fråga 1. SYLVIA ”TYRESÖMÄSTARINNA”

Sylvia Ljungdahl på Renlavsgången är ordförande i Tuff. Hon har på Tyresöradion, 91,4 MHz, utnämnts till ”Tyresömästarinna i frivilligt folkrörelsearbete”, för hon är också ordförande i en annan förening. Vilken då?
1) Friskis & Svettis i Tyresö
X) Tyresö kvinno- och tjejjour
2) Krusboda samfällighet

Fråga 2. ”TYRESÖ MITT ANDRA HEM”
På försommaren vistades Tuffs främsta indiska partner för sjunde gången i Tyresö. En rubrik i Tyresö Nyheter löd ”Tyresö är mitt andra hem”. Han har på ett mycket effektivt sätt förvaltat de tiotals miljoner kronor Tuff har skickat till Indien. Det har blivit massor av utmärkta investeringar i form av skolor, dammar, bibliotek, projekt mot jordförstöring, en medicinfabrik 55 000 mangoträd och mtcket annat. Vad heter han?
1) Babubhai Lathia
X) Bhikhu Vyas
2) Quddus Shaikh

Fråga 3. ”SOLIDARISK SKOLA”
En av de solidariska skolor som genom dagsverken stöder Tuffs omfattande Indienprojekt är Bergtorpsskolan, som i slutet av vårterminen jobbade in 58 633 kr.
Var finns den skolan?
1) I Tyresö
X) I Täby
2) I Haninge

Fråga 4. MOROKULIEN
Svenska Freds’ 122:a (!) årskongress ägde i juni rum i Morokulien vid norska gränsen. Där finns ett 18 meter högt fredsmonument, som restes av norrmän och svenskar 1914, ett hundra år efter sista gången broderfolken varit i krig mot varandra. I utkanten av vilket svenskt landskap ligger Morokulien?
1) Jämtland
X) Dalarna
2) Värmland

Fråga 5. PAPPERSFÅGLAR MOT ATOMBOMBER.
Den 6 augusti var det 60 år sedan Hiroshima förintades av en atombomb. Tuff fanns den dagen i Tyresö centrum. Bland annat vek aktivisterna pappersfåglar. Lilla Sadako i Hiroshima vek också sådana pappersfåglar i hopp om att överleva ”atombombssjukan”, dvs. leukemin. Hon hann vika 644 innan hon dog, tolv år gammal. Dessa pappersfåglar är symboler för kampen mot barbariska förintelsevapen och föreställer
1) Svalor
X) Duvor
2) Tranor

Fråga 6. TYRESÖ CENTRUM FIRAR
I Tyresö centrum (tidigare: Bollmora centrum) har Tuff regelbundet bokbord, nästa gång lördag den 24 september. De är värda att besöka. Detta centrum firar den 16-18 september ett jubileum. Hur många år fyller det?
1) 30 år
X) 40 år
2) 50 år

Fråga 7. RADIO TUFF 20 ÅR
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff hade i dag sändning nr 1043. Det innebär att Radio Tuff hörts varenda eviga vecka sedan Tyresöradions start i slutet av augusti 1985. Programledaren Åke Sandin har förmånen att ha en kvinnlig tekniker. Hon heter
1) Brenda Ortiz
X) Diana Arróspide
2) Olga Alata

Fråga 8. ”VÅREN DÖR ALDRIG I PRAG”
I söndags (21/8) var det årsdagen av Warszawapaktens ockupation av Tjeckoslovakien 1968. Då spelades i Radio Tuff Totte Wallins visa ”Våren dör aldrig i Prag, se blommorna på Jan Pallachs grav”. Jan Pallach var en ung tjeck som
1) begick självmord i protest mot ockupationen
X) sköts av ryssarna
2) blev överkörd av en stridsvagn

Fråga 9. PROTESTERANDE AMERIKANSKA
Cindy Sheehan är en 49-årig amerikanska, vars son dödades i Irak. Hon har nyligen väckt uppmärksamhet genom att protestera mot Irakkriget Hon och ett snabbt stigande antal anhängare har slagit läger utanför
1) president Bush’ semesterställe i Texas
X) den amerikanska militärhögskolan West Point
2) militärhögkvarteret Pentagon i Washington

Fråga10. ”...OCH ALLTSÅ FORTSÄTTER DE”
”Krig löser inga problem och alltså fortsätter de”. Samme man skrev: ”Usla regeringar vill ha lysande krig”. Vem var denne krigsveteran?
1) Henrik Tikkanen
X) Erich Maria Remarque
2) Norman Mailer
------------------------------------------------
Den rätta raden kommer här nedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar