söndag, september 4

ROSOR från RADIO TUFF (NR 1044) 05-09-04 till ...

....till alla som arbetade hårt och frivilligt med att fixa Tuffs Albykväll i söndags. Lite otacksamt var det nog eftersom inte lika många människor kommer som förut. Fattiga Tuff fick dock in uppåt 2 897 kr och flera andra bidrag väntas på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

....till Strandskolan (Tyresö) som nu bestämt att de skall ha ett ”Öppet hus” för Tuffs Indienprojekt onsdagen den 12 oktober

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som rapporterar om projekten i fattiga Dharampur. I den avlägsna byn Tamachhadi, där en av de sex ”Tuff-skolorna” finns, har nu skolområdet försetts med mango- och andra fruktträd. Bambuträd har planterats ned mot floden för att hejda jorderosion. Nya oljeväxter har introducerats och slår detta experiment väl ut kan det bli en välkommen förstärkning av bybornas inkomster. Skolans högstadium är nu inne på sitt andra år. Bhikhu hoppas att han skall få uppleva den dag då den fattiga stambefolkningen i Dharampur har två mål mat per dag. Han citerar en engelsk kvinna som nyligen besökte projekten: ”För första gången under mina resor i Indien erfor jag arvet efter Gandhi” Bhikhu har också skickat en massa tidningsklipp, som visar att översvämningarna i Bombaytrakten nyligen var nog så förödande som orkanen Katrina i USA.

....till ”de rasande farmödrarna” (the raging grannies) i Tuscon USA. De är i åldern 65 till 81 och slipper nu åtal för ”intrång” på ett militärt värvningskontor. De påstod att de ville tjänstgöra i Irak, så att deras barnbarn kunde få komma hem därifrån.

....till författaren av den läsvärda boken ”Dårarnas korståg”, Diana Johnstone, som nu skrivit en artikel om rättegången mot Slobodan Milosevic. Hon påpekar att de över tre år gamla domstolsförhandlingarna numera inte får någon uppmärksamhet, kanske beroende på att anklagelserna alltmer punkterats. Den 25 augusti fick biträdande åklagaren Geoffrey Nice medge att Milosevic aldrig hade strävat efter ett “Storserbien”. Det hade framkommit när Vojislav Seselj hördes. Han var som ledare för det radikala partiet Milosevics rival och i Haag vittnade han om att Milosevic alltid motsatte sig de storserbiska planerna. Anklagelsen om folkmord på kosovoalbaner saknar också grund. Under Natoanfallet på Jugoslavien påstods att tiotusentals kosovoalbaner hade dödats. Enligt Johnstone var dödstalet i Kosovo –alla etniska grupper inräknade—2500-4000 människor, knappast något ”folkmord” alltså. Det pinsamma är ju att Milosevic i den västliga propagandan började anklagas som krigsförbrytare och ”Balkans slaktare”, samtidigt som Nato under sitt illegala anfall på Jugoslavien bombade sönder infrastruktur och dödade många civila i hans land. På Dagens Nyheters kultursidor har skribenter på tal om Diana Johnstone skrivit, som om de tillhörde den västliga bombhögern. Men alla på dessa sidor gör inte det (se nedan)

....till DN-Kulturens Andreas Malm som (30/8) skriver under rubriken ”Dö för att vinna. Ockupation är roten till självmordsattackerna” Han recenserar en bok av Robert Pape, som använder data och siffror som samlats in sedan 1982 vid Chicago universitet. Malm uppger att av de 315 självmordsbombarna sedan 1982 var inte fler än 47 procent religiösa. ”Men var och en av de nio konflikter som genererade självmordsterrorism uppvisade ett gemensamt särpräglat drag: en stat ockuperade ett annat folks hemland” Och han tillägger: ”Före mars 2003 hade Irak aldrig upplevt en enda självmordsattack och sedan dess kan de räknas i hundratals”

....till Stefan Jonsson i Dagens Nyheter (31/8) och Björn Kumm i Aftonbladet som skriver om ”världsmötet för demokratifrämjande stiftelser”, som i veckan ägde rum i Stockholm. I panelen fanns Carl Gershman, president för National Endowment for Democracy (NED). Det är en amerikansk organisation, som varit i farten i Ukraina och Georgien men som också varit aktiv i försöken att störta Venezuelas folkvalde president Hugo Chaves. Stefan Jonsson gör en liknelse: ”Föreställ er att stormakten slussar stora summor till SAF, massmedier, moderater och kristdemokrater i Sverige, att den i Stockholm öppnade kontor och grundade organ för att främja svensk demokrati –allt i syfte att avsätta, säg Göran Persson—och att USAs flotta deltog i demokratireformerna genom att hålla manöver strax utanför svenskt territorialvatten.” Till Stockholm hade också inbjudits juristen Eva Golinger, som i boken ”The Chaves Code” analyserat USAs inblandning i Venezuela. Hon menar att det är samma imperialistiska mönster som användes mot Chile och Nicaragua. Men Eva Golinger portades från den demokratifrämjande panelen. Stefan Jonsson tycker att det är skandalöst, ”att europeiska demokratifrämjare numera lydigt böjer sig för USA”

....till tidningen Mitt i Tyresö, som i veckan hade en notis med foto om att Radio Tuff nu på frivilligbasis sänt varenda vecka i 20 år

....till Ulla Carina Sellergren, som i dag inbjudit ett tiotal Tuff-aktivister till sitt Mefjärd i Dalarö skärgård

.....till Nässjö Freds- och Skiljedomsförening, som nu tackat för Tuffs pris för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Det är ett kort med en vacker akvarell målad av fredsaktivisten Thomas Erixzon

....till Göran Flodman, som nu inleder säsongens första FILOSOFIKA, Tuffs uppskattade diskussionscafé. Det sker måndagen den 12 september kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Ämne: ”Är religion en privatsak?” Vi hör Göran senare i dagens sändning.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar