söndag, oktober 23

DOM DÄR ”ONDA” FINNS –MEN INTE HÄR?

Lasse Berg är en av våra främsta kännare av situationen i tredje världen. Han har bland annat bott länge i Afrika och betraktas med rätta som en vän av denna kontinent. Därför måste man kanske tro honom, när han i Dagens Nyheter förra söndagen (16/10) skriver, att många afrikaner är besatta av onda andar.

Författaren Ahmadou Kourouma från Elfenbenskusten citeras av Berg: ”I Afrika finns det inte en enda statschef som inte har sin egen magiker eller marabout; magisk och politisk makt är i stort sett samma sak”

Lasse Berg recenserar en bok av Stephen Ellis och Gerrie Ter Haar, experter på Afrikas politik och religion. De hävdar att i Afrika finns det myriader av religiös populärlitteratur och en massa kristna och muslimska väckelsepredikanter som skor sig på folks rädsla och osäkerhet. Spridd över hela kontinenten är den kongolesiske pastorn Mukendis bok ”Ryckt ur Satans klor”. Mukendi påstår att han ammats av en sjöjungfru och en gång gavs till djävulen av sin trollkarl till pappa. Han påstår sig ha besökt en jättelik internationell flygplats som finns under jorden i Kongos huvudstad Kinshasa. Den används av häxdoktorer som påverkar livet för människorna där ovan. Han försäkrar att under alla Afrikas städer bedriver fallna änglar, magiker, häxdoktorer och andra hemska typer sin verksamhet. De skickar upp moderna grejer till människor för att skapa kaos, så de kan stjäla, döda och förstöra.

Lasse Berg skriver: ”I nästan varje afrikanskt land finns grupper av vigilantes, krigsherrar med sina privatarméer, organiserade gangstergäng, miliser och medborgargarden. De har alla en sak gemensamt: ett starkt andligt drag, där ritualer och bruk av amuletter och mediciner spelar stor roll”

Det tycks finnas ett enormt behov av att uppfinna onda krafter och även i väst har begreppet ”ondska” blivit supermodernt också i den sekulära och politiska jargongen. Den lilla aparta –och mentalsjuka?-- grupp som kallar sig satanister är kanske inte så extrem i alla fall.

Vad var det egentligen som på 1990-talet hände i Somalia, ett land som då slets sönder av inbördeskrig? USA försökte intervenera men det gick inget vidare, Vi minns de vidriga bilderna av den döde amerikanske soldaten som mellan jublande människor släpades efter en bil på Mogadishus gator. Det var väldigt synd om hans anhöriga och släktingarna till ett tjugotal andra amerikaner som dödades under raiderna. Men det var inte många som beklagade de tusental somalier som dödades under den amerikanska insatsen.

En av dem som amerikanerna då var ute efter var Abdi Hassan Awale. Han arresterades i veckan av svensk polis men släpptes efter häktningsförhandlingar. Det är jättefint med en internationell rättsordning men bygger den inte på den indelning vi självgoda i väst gör mellan ”onda” och goda krigförande?

Ser på Dagens Nyheters kultursida (22/10) att Kjell Albin Abrahamsson citeras i fetstil. ”Som politisk propagandist är han en katastrof” har Abrahamsson i Expressen sagt om Harold Pinter. Och DN är inte sen att påpeka, att ”Pinter är vice ordförande i en förening som försvarar massmördaren Slobodan Milosevic”. Visst kör Pinter i sina politiska uttalanden med ovanligt raka puckar, men vad han främst vänt sig mot är det västliga hyckleriet. Eftersom offren för västliga bomber tillhör den ”onda” sidan behöver de inte räknas och de som gör motstånd mot västlig militär aggression kallas massmördare och terrorister De skall bums släpas inför västligt dominerade domstolar.

Låt oss i DN-kulturens anda bortse från hyckleriet. Det känns ju så jättefint att ständigt få tillhöra de goda i en värld så full av påstådd ”ondska”.
----------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (nr 1051) 2005-10-23















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar