söndag, oktober 2

MAHATHIR MOHAMAD RYTER TILL IGEN

Malaysia är sällan i västliga mediers fokus. Inte många här vet ens att huvudstaden heter Kuala Lumpur. Inte heller att Malaysia utan krig gav Singapore självständighet 1965. När vi skandinaver nu med berättigad stolthet firar 100-årsminnet av den fredliga skilsmässan mellan Norge och Sverige bör vi komma ihåg att Malaysia/Singapore var nästa uppdelning i denna förnuftiga tradition.

Ibland uppmärksammas dock Malaysia av medierna, fast då med negativa kommentarer. Det beror ofta på kontroversiella uttalanden av Mahathir Mohamad, tidigare i 22 år landets premiärminister. För ett tag sedan blev han stämplad som antisemit, en spottloska som ofta riktas mot dem som kritiserar Israels politik eller försöker nyansera den ensidiga bilden av andra världskriget.

Den 9 september stack Mohamad ut huvudet igen. Det var under en konferens om de mänskliga rättigheterna. Hans tal fick flera västliga diplomater att kränkta lämna konferensen. Och visst tog han i, och talet var fränt, ja kanske överdrivet. Men det kan spegla hur man i tredje världen ibland känner sig inför alla pekpinnar från oss i väst.

Mohamad säger sig hylla mänskliga rättigheter för att de ger livet en bättre kvalitet för människorna: Men så tillägger han:

”Att döda 100 000 människor därför att man misstänker att mänskliga rättigheter för några har förnekats förefaller vara en självmotsägelse. Fanatismen hos mänskliga rättigheters förespråkare har lett till att människor blivit berövade sina rättigheter och många också sina liv, flera än de som blivit räddade. Det verkar som vi förlorat sinnet för proportioner”

Han syftar på Irakkriget och han påpekar, att man inte räknar de många irakiska dödsoffren, men varenda en av de 1700 dödade USA-soldaterna rapporteras. Han påpekar, att åren före invasionen av Irak orsakade sanktionerna omkring en halv miljon irakiska barns död och han påminner om Madeleine Albrights famösa yttrande att det var ett pris värt att betala. Och Mahathir Mohamad frågar retoriskt:

”När allt detta hände, var fanns de människor som är så engagerade i mänskliga rättigheter? Påvisade de USA:s och Englands kränkningar av dessa? Protesterade de mot sina egna regeringar? Nej. Det beror på att det är fienden som dödas. Det är acceptabelt. Men deras egna människor får inte dödas. Att döda dem är att begå terrorhandlingar”

Sedan ger Mohamad realistiska och alltså otäcka beskrivningar på vad som händer när västmakternas bomber massakrerar människor. Han kallar piloterna för mördare, som oattackerade kunde återvända till sina baser för att fira ”uppdraget utfört” (Mission accomplished). Sen blir han retorisk igen:

”Vilka är terrorister? Människor på marken som bombas eller de som bombar? vilkas rättigheter är det som kränks?”

Den före detta malaysiska premiärministern talar delvis i egen sak, eftersom hans land har listats för brott mot mänskliga rättigheter, till exempel i behandlingen av gästarbetare. Men han menar att vi i väst hycklar. Han räknar upp amerikanska angrepp på Irak, Afghanistan och Panama, stödet för att blodigt störta regeringar i Nicaragua, Chile och Ecuador. Han anklagar väst för att inte bry sig om grova brott mot mänskliga rättigheter i länder som är västs bundsförvanter. Ett avsnitt i hans tal handlar om stödet till Israel och behandlingen av palestinier.

Mohamad uppehåller sig också vid västmakternas lögnaktiga förevändning för att angripa Irak, påminner om Abu Ghraib och Guantanamo –och det är han ju inte ensam om. Men han gör också nedslag i historien som i väst är mindre vanliga, men som i Asien ofta ligger till grund för skepsis mot oss. Han säger bland annat:

”I dag visar världskartan följderna av globaliseringen som den tolkas av européerna i historien. Det fanns inget USA, Kanada, Australien, Latinamerika eller Nya Zeeland innan européerna upptäckte sjövägarna och startade världshandel. Före européerna fanns det arabiska, indiska, kinesiska och turkiska handelsmän. Det var dock ingen erövring eller kolonisation när dessa folk bedrev handel över haven. Bara när européerna bedrev världshandel blev länder invaderade, mänskliga rättigheter kränkta, folkmord begångna, imperier uppbyggda och etniskt europeiska nationer skapade på mark som tillhörde andra.”

Mohamad undrar, om inte dagens globalisering för med sig kränkningar av mänskliga rättigheter i en värld, ”där uppåt två miljarder människor lever på en dollar om dagen”
--------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff (nr 1048) 2005-10-02
--------------------------------------------------------------
Hela Mohamads tal finns att läsa på
http://www.informationclearinghouse.info/article10305.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar