söndag, oktober 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1050) 05-10-16 till....

....till elever och personal på Strandskolan (Tyresö). som i onsdags hade ett välbesökt Öppet hus för Tuffs Indienprojekt.

....till tuff-aktivisterna Erika Husberg, Georg och Ingrid Hellgren, Gunnar Petersen och Monica Schelin som medverkade i Strandskolans Öppet hus

....till insändarskribenten i DN (5/10) Kjell Johansson, som skrev under rubriken ”Sverige ska inte delta i USA:s krig”. Han reagerar på en artikel (”Snart stupar svenska soldater i eldstrid”) på DN-Debatt (30/9) av två höga militärer om svenska utlandsstyrkor. Johansson skriver: ”Deras förslag är att vi därför genast ska börja bygga upp in stödorganisation för både soldaterna och deras anhöriga. Jag her ett bättre och billigare förslag som antagligen också stöds av en stor folkmajoritet: att Sverige inte ska delta i USA:s krig för olja och global makt.”

....till nobelpristagaren i litteratur, Harold Pinter, för hans antikrigsdikter och politiska engagemang. I december 2002, när Irakkriget planerades, framträdde han vid universitetet i Turin och talade då om ”mardrömmen av amerikansk hysteri, okunnighet, arrogans, dumhet och krigiskhet”. Han påminde om att Bush hade sagt: ”Vi ska inte tillåta att världens värsta vapen får finnas i händerna på världens värsta ledare. Pinters kommentar: ”Det är rätt. Titta dig i spegeln, grabben. Det är du” Och han fortsatte: “Amerika utveckar nu massförstörelsevapen och är berett att använda dem när det tycker det passar. Det har flera av dem än resten av världen tillsammans. Det har struntat i internationella överenskommelser om biologiska och kemiska vapen och vägrat att tillåta inspektioner av sina egna fabriker. Hyckleriet bakom Amerikas offentliga deklarationer är närmast ett skämt. Amerika tror att de 3000 dödade i New York är de enda döda som räknas, de enda som betyder något. De är amerikanska döda. Andra dödade är overkliga, abstrakta och av ingen betydelse. De 3000 dödade i Afghanisan hänvisas det inte till. De hundratusentals irakiska barn som dött genom amerikanska och brittiska sanktioner, som har berövat dem viktiga mediciner hänvisas det aldrig till.”

....till minnet av den pacifistiske humanisten Tage Danielsson, som dog för 20 år sen. Han skrev på tal om ”maktens terrorligor” efter terroristockupationen av västtyska ambassaden 1975 bland annat: ”Med tanke på all terror som är laglig är avskyns relativitet beklaglig.”

....till Palmecentrets Gunnar Lassinantti som i samband med 100-årsminnet av den svensk-norska unionens upplösning påpekar att Norden är unikt som modell för fredlig konfliktlösning. Förutom unionsupplösningen 1905 nämns skiljedomen om Åland 1921, kompromissen om gränstvisten mellan Tysklamd och Danmark efter första världskriget, försoningsprocessen mellan danskar och svenskar efter sekler av krig och hat samt Sovjetunionens tillbakadragande från Kirkenes, Bornholm och Porkala vid slutet av andra världskriget. Det faktum att FN:s två första generalsekreterare, Tryggve Lie och Dag Hammarskjöld, var nordbor nämns också

....till tidningen Mitt i Tyresö, som i senaste numret nämner den vilda diskussionen på Succékanalen 91,4, om det nya partiet ska heta GRIS (Gubbars Rätt i Samhället), GI (Gubbinistiskt Initiativ) eller rentav Pojkar i Trivsamma Tyresö. Dessutom ägnas en välförtjänt helsida åt Jörgen Toresson, som bland annat gjort Tyresöradions signaturlåt ”Trivsamma Tyresö”.

....till Sveriges Radios program ”Vår grundade mening”, som i torsdags (13/10) lät Radio Tuffs Rysslandskännare Seppo Isotalo komma till tals. Det gällde indragna visa för en svensk journalist i Ryssland och en rysk journalist i Sverige.

....till Skånska Dagbladet (8/10) som publicerade en artikel av Jan Hagberg, där han gav motbilder till den gängse synen på Balkankrigen.

....till föreningen IrakSolidaritet som tillsammans med ABF visar dokumentärfilmen Bagdad Rap på torsdag den 20 oktober kl 18. 30 i Z-salen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm. Filmen har fått det prestigefyllda dokumentärfilmpriset vid en festival i New York. Regissören Arturo Cisneros Samper berättar själv om inspelningen.

....till den grupp av danska medborgare som den 11 oktober stämde sin statsminister Anders Fogh Rasmussen för brott mot den danska grundlagen. Den förbjuder deltagande i krig som inte är sanktionerade av FN och internationell rätt. Det gäller alltså det danska deltagandet i Irakkriget.

....till det gäng tuff-aktivister som i måndags gjorde ett utskick till alla medlemmarna, De två första arrangemangen i kalendariet är diskussionscaféet Filosofika i morgon måndag 17 oktober kl 19.( Plats Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80) samt bokbord i Tyresö centrum på FN-dagen den 24 oktober kl 15-18

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar