fredag, augusti 7

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1394) från 9/8 2015 till....

….till             Dagens Nyheter som (2/8) har fyra sidor om kärnvapen med anledning av att det den 6 augusti är 70 år sedan atombomben dödade 140 000 människor i Hiroshima. Där intervjuas två gamla Hiroshimabor, 90-årige Sunao Tusboi och 86-åriga Yishiko Yanagawi om sina hemska minnen från alla skadade och dödade av atombomben. Det uppges också att det i dag finns 16 000 kärnvapen i olika länder, därav 1800 stridsspetsar i högsta beredskap.

….till             Sveriges Televisions program (4/8) ”Den största bomben”, brittisk dokumentär om atombomberna. Den största bomben var den så kallade tsarbomben på 50 megaton som ryssarna provsprängde 1961. Dess främste konstruktör var Andrej Sacharov (1921-1989), som efteråt blev en stark motståndare till kärnvapen och för större frihet i Sovjet. 1975 fick han Nobels fredspris.

….till             Radions P1, som i programmet Vetenskapens värld den 5/8 hade ett reportage från Japan med bl a överlevande från atombombskatastrofen för 70 år sedan-

----till            de tolv, mestadels professorer, som skrev på DN-Debatt den 6 augusti (Hiroshima-dagen) under rubriken ”Går Sverige med i Nato kan kärnvapen placeras hos oss”. De framhöll bland annat: ”Nato har fortfarande en doktrin om ’first use’ som innebär att använda kärnvapen även när motståndaren inte använt dem. Om Sverige blir medlem i Nato måste Sverige ställa upp på denna doktrin”. De erinrar om Einsteins ord om att ”kärnvapnen har förändrat allt utom vårt sätt att tänka” och tillägger: ”Vi måste lära oss att tänka på ett nytt sätt. Det första och viktigaste målet för svensk utrikes- och försvarspolitik bör inte vara att gå in i någon stormakts ledband utan att kraftfullt arbeta för en kärnvapenfri värld.”

….till             Wolfgang Hansson, som i Aftonbladet (6/8) skriver om Hiroshimas atombombsmuseum:  ”Att besöka Hiroshima är som att stiga ned i en mänsklig avgrund. På ytan verkar staden så normal och välmående. Men när man kliver in på atombomsmuséet är det svårt att ta in allt lidande och alla grymheter.”

….till             Sveriges Televisions 1, som den 6 augusti sände den långa brittiska  dokumentären ”Hiroshima – de överlevande berättar”. Den skildrar tiden efter atombomben med ruinerad stad med sönderbombade sjukhus och många döende av radioaktivitet.

….till             California-professorn John D Dower, som i sin bok ”War without Mercy” (Krig utan nåd) skildrar hur krigspropagandan på ömse sidor i kriget Japan-USA använde grovt rasistiska metoder. Det kan ha bidragit till att USA släppte två atombomber över Japan, som redan var klart att kapitulera. (Mera om det i krönikan ”Krig föder ursinnig rasism”)

   ….till          det gamla ångfartyget ”Ångermanland”, som faktiskt lyckades sänka en rysk ubåt. Men det var 1916 under första världskriget och det var genom en oavsiktlig kollision. Innan det framkom att det var en 99 år gammal olycka, hann dock våra ”försvarsexperter” kannstöpa om att det hittade vraket var från vår egen tid. Sjöofficeren Göran Frisk, med i ”ubåtsjakterna” på 80-talet, spekulerade om det inte kunde vara en rysk ubåt från de senaste åren. Och lektorn vid Försvarshögskolan, Tomas Ries, gissade på en ubåt från 80-talets svenska ubåtshysteri.

….till             Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, som ironiserar över den gamla ryska ubåten och betecknar den som ”sommarens rötmånadshistoria, levererad av Tomas Ries vid Försvarshögskolan”. Och Bengt undrar: ”Vad är den där försvarshögskolan för ett ställe egentligen? Kanske ett vuxendagis för stora pojkar i sjömanskostym?”

….till             Nordiska fredssamtal i Degerfors, som äger rum fredag-söndag den 14-16 augusti. Redan på fredagen, öppningsdagen, talar Thage G Peterson och Maj Britt Theorin som båda symboliserar troheten mot fredsarbetet - över alla konjunkturer och partigränser. (Maj Britt hörs senare i detta Radio Tuff)

....till              Radio Tuff, som nu i augusti fyller 30 år efter att ha hörts varenda vecka sedan augusti 1985. Det har alltid sänts helt oavlönat. Detta Radio Tuff, som hörs nu (nr 1394) sänds första gången den 9 augusti, alltså på Nagasakidagen, då för 70 år sedan USA:s andra atombomb sprängdes mitt över den kristna Urakamikatedralen i Nagasaki.
 - - - - - - - -- - - - - - - -- - - --  - - - - - - - -- 
Hörs första gången söndag 9 augusti kl 17 och även när som helst på 
www.tyresoradion.se   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar