söndag, augusti 9

Krig föder ursinnig rasim

När man funderar på och kanske förundras över att ett demokratiskt land som USA, när det dessutom redan hade vunnit kriget, släppte lös helvetet över två civila japanska städer som Hiroshima och Nagasaki är en bok omöjlig att komma förbi. Det är California-professorn John Dowers ”War Without Mercy(Krig utan nåd), som kom redan 1986 men som inte uppmärksammats i Sverige.

Den handlar om kriget i Stilla havet med särskild tonvikt på de rasistiska inslagen. Att japanerna hade en rasistisk herrefolksideologi, som inte minst gick ut över deras asiatiska grannar såsom koreaner och kineser ger professor Dower också många exempel på. Men att också de allierade under det obarmhärtiga krigandet förföll till grov rasism har aldrig Hollywood velat skildra.

Professor Dower citerar allierade ledares omdömen om japaner. De var gula bastarder, korkade djur och gula apor, tyckte amiral Halsey,  ja de var ”produkter av samlag mellan aphonor och de värsta kinesiska brottslingar”.

General Blamey eldade sina trupper med att ”vi måste utrota denna ohyra…förinta alla japaner”. Till och med den högdragne Sir Alexander Cadogan vid brittiska UD talade om japanerna som bestialiska små apor och gula dvärgliknande slavar. Marinkårens tidning Leatherneck kallade japanerna för snedögda töntar och gulsotaktiga babianer. Andra uttryck som användes var löss, kackerlackor, galna hundar, råttor och djuriska undermänniskor.

Krigspropagandans råa hjärntvätt bidrog till att amerikanska enheter öppet skröt med att de inte tog fångar utan dödade dem –som man dödar just löss-- och att amerikanska soldater som souvenirer skickade hem japanska skelettdelar.

Innan de allierade 1942 började med sina bombmattor mot civila mål hade president Roosevelt fördömt den sortens krigföring som barbarisk. Men tre år senare hade krigets brutalisering gått så långt, att hans son och förtrogne, Elliot Roosevelt, tyckte att man borde bomba ihjäl halva den japanska civilbefolkningen.

1945 var stämningen så förgiftad av kriget att det jublades  över atombomberna. Ja inte bara det, nästan var fjärde amerikan beklagade att man inte hann kremera flera japaner levande än dem i Hiroshima och Nagasaki.

Professor Dower nämner också i sin bok, att 81 000 japaner dog i västlig fångenskap kring krigsslutet. Och hur brutalt japanska krigsfångar behandlades finns skildrat också av bland andra Noman Mailer och Charles Lindberg.

ÅKE SANDIN i Radio Tuff nr 1394


1 kommentar:

  1. 1945 öppnades en biograf i grannbyn och vi barn smet in på barnförbjudna filmer. Jag såg flera amerikanska krigsfilmer om kriget mot japanerna. Där skildrades och avbildades japanerna som ondsinta, omänskliga, apliknande varelser, som lyckligtvis kunde skjutas ner i massor med maskingevär när det blev skarpt läge. Biopubliken andades lättad ut när det rensades bland de motbjudande fienderna.

    SvaraRadera