lördag, augusti 8

Den 8 aug 1945 -- Hyckleriets dag?

Den 8 augusti 1945 fastställde andra världskrigets segrarmakter statuterna för Nürnberg-rättegångarna. USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen enades då i London om ett antal artiklar, efter vilka krigsförbrytare på den förlorande sidan skulle dömas.

Många bedömare i USA och England kritiserade rättegången, inte minst för att den ensidigt riktade sig mot förlorarna och att segrarna var både åklagare och domare. Några påminde om att segermakterna själva skulle ha kunnat bli anklagade för mycket av det som mängder av tyskar och japaner skulle komma att hängas för.   

URSKILLNINGSLÖSA ANGREPP PÅ CIVILA
En artikel i Nürnbergstatuterna stadgar att våld, övergrepp och urskillningslösa angrepp på civila var en krigsförbrytelse. Två dagar innan Londonuppgörelsen, alltså den 6 augusti 1945, fällde amerikanerna atombomben över Hiroshima. Visserligen kallade president Truman staden för en militärbas, men i dag vet alla att han ljög och att uppåt 100 000 civila ögonblickligen dödades -- och många radioaktivt skadade skulle fortsätta att dö åratal efter kriget

Dagen efter uppgörelsen om att masslakt på civila var en ohygglig krigsförbrytelse fick den en närmast ironisk hederssalut genom atombombsanfallet på Nagasaki den 9 augusti 1945.

ANFALLSKRIG
Nürnbergsstatuterna fastslog, att anfallskrig var den grundläggande krigsförbrytelsen, eftersom det leder till alla andra brott under det påföljande kriget. Just den 8 augusti 1945, då segrarmakterna enades i London om att förlorarna skulle dömas för bland annat anfallskrig, gick Sovjetunionen till anfall mot Japan. Det skedde med de allierades samtycke, även om USA hade blivit alltmer kallsinnig till Sovjets inblandning i Asien, dock inte av några etiska skäl utan rent maktpolitiska. Sovjetunionen bröt därmed den icke-angreppspakt man hade ingått med Japan. Som belöning för detta sena inhopp genom anfallskrig fick Sovjetunionen de japanska Kurilerna och södra delen av ön Sachalin. Brott inte bara tolereras utan lönar sig --för segrare.

Vem har hört talas om att ryssar, amerikaner, britter eller fransmän dömdes för krigsför-brytelser under och efter andra världskriget? Antingen begick de aldrig krigsförbrytelser eller......?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar