fredag, augusti 28

Krigens grymma följder

Nya flyktingkatastrofer
I går och förrgår kvävdes 71 stackars flyktingar till döds i en ungersk smugglarbil i Österrike, ett par hundra flyktingar drunknade och ett 50-tal kvävdes under däck på usla av smugglare bemannade båtar utanför Libyens kust. Det är en kust där många lik nu flyter i land. Detta händer alltså bara under ett par dagar.

Libyen nu ett laglöst land i kaos
Vi minns hur stolta vi var när svenska Jas-plan fick hjälpa Nato med spaning i kriget mot Khadaffis Libyen. Det slutade ju med den nesliga lynchningen av Khadaffi – och det var väl det som var meningen med Natoinsatsen.

Men som vanligt blev krigets resultat förödande för landet. Två konkurrerande regeringar kivas om makten. Illegala miliser härjar. Libyen är i kaos. IS härjar i landet med bland annat dödandet av ett 30-tal kristna egyptiska gästarbetare osv.

Hänsynslösa smugglare av flyktingar utnyttjar sedan länge situationen.  Många tusen har dödats i sina desperata försök att nå det efterlängtade Europa på grund av överfyllda och dåliga båtar som de giriga smugglarna använder.

Massor av syriska flyktingar
Det beräknas att 3-4 miljoner syrier har flytt utomlands sedan kriget där började för över fyra år sedan och har krävt över 200 000 liv. Ännu flera påstås vara flyktingar inom landet.

Det västliga stödet till kriget har varit ensidigt och snarare förlängt det krigiska dödandet. Deras vapenhjälp till den så kallade Fria syriska armén har snarare varit en hjälp till regimfientliga jihadistiska grupper typ den al Qaida-inspirerade al Nusra-fronten och på senaste året av det islamfanatiska IS, som har haft stora framgångar.

Det är väldigt konstigt att kriget i Syrien kunnat fortsätta så länge och med en så mycket lidande för befolkningen.

Irak under 12 års eländiga öden
2003 anfölls Irak folkrättsvidrigt under lögnaktiga förevändningar av USA och England. Ca 100 000 irakier dödades och uppåt en miljon tvingades på flykt. Sedan har landet blivit allt mer splittrat, nu senast genom ”Islamiska Statens” framgångsrika ockupation av stora landområden.

Det angloamerikanska kriget ledde till att Saddam Hussein avrättades.

Religiösa motsättningar har alltmer orsakat splittringen. Av de åtskilliga svenska irakier jag intervjuat för Radio Tyresö ( www.tyresoradion.se  ) har alla talat om att under deras tid i Irak för ca 20 år sedan var religiös tillhörighet inte någon viktig fråga. Man visste inte ens om vilken religionsinriktning vänner hade.

Khadaffi, Saddam och Assad hemska skurkar?
Libyens och Iraks forne ledare och den sedan fyra år utmanade Assad i Syrien har inte varit några demokratiska föredömen. Har verkligen deras folk lidit mera under dem än under de förhållanden som krigen skapat?

Ett val skedde dock i Syrien 2012 där ett flerpartisystem utlovades i en ny konstitution. Röstdeltagandet var 57 procent och 89 procent av de röstande valde den nya konstitutionen.


.

  
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar