onsdag, augusti 19

Den tuffa, oberoende radion 30 år

RADIO TUFF FYLLER ÅR
Den sändning (nr 1394) som hörs nu på 91,4 MHz (på webben: www.tyresoradion.se ) råkar vara det sista Radio Tuff under de 30 år som denna tuffa oberoende radio har hörts. Den har sänts oavlönat varenda vecka sedan augusti 1985.

Kanske ett rekord för frivillig radio? Eller Nordens enda freds- och solidaritetsradio?

Programmet i nr 1394 bestod som vanligt av utdelning av en massa rosor till människor som skrivit eller gjort något bra. I Radio Tuff tror vi på positiv förstärkning och att prisa eller stället för att bara gnälla.

Min krönika hade rubriken ”Krig föder ursinnig rasism” och berättar om professor John Dowers avslöjanden av de grova rasistiska glåporden mot japanerna, vilket kanske bidrog till atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki

MAJ BRITT THEORIN TALADE KLARSPRÅK
Det längsta inslaget i detta Radio Tuff var en intervju med Maj Britt Theorin, i påannonsen kallad för fredsfrågans ”grand old lady”. Hon vände sig starkt mot de de senaste årens närmanden till Nato och de allt vanligare förslagen att Sverige ska gå med i Nato.

Maj Britt nämnde också vårt 14-åriga militära deltagande i Afghanistan. Riksdagen beslöt att vi skulle vara med där men vi fick inte blandas ihop med de amerikanska styrkorna, vilket tyvärr skedde. Det började med 45 svenska soldater i två månader men slutade med att det under åren var 9000 svenska soldater i Afghanistan.

Det var inte FN, framhöll hon, som begärde att vi skulle vara med kriget i Libyen 2011, utan det var Nato.  Sverige deltog med några Jas-plan till spaning. Om krigets resultat är hennes omdöme glasklart: ”Fullkomlig katastrof!”

Hon höll med om att Ryssland av i dag är mycket ofarligare än vad Sovjet var och sade:

”Hela Sveriges alliansfria politik, som har hållit oss utanför krig i 200 år under storryska tiden, under första och andra världskriget och under kalla kriget. Det var ju inte bara ryssarna som tyckte det bra att vi var alliansfria, en spärr mellan väst och Ryssland, utan USA tyckte också det var väldigt bra. Och varför ska man överge en framgångsrik bra utrikespolitik med alliansfrihet. Över Nato har vi inget att säga till om och Nato vilar på kärnvapen och då blir vi så att säga ett förstahandsmål för den andra sidan om det blir en verklig allvarlig konflikt.”

NÄR AMERIKANSKA DESERTÖRER KOM TILL TYRESÖ
Ett annat inslag i det senaste Radio Tuff var med den brittiske journalisten Matthew Sweet, som bland annat arbetar för BBC. Han håller på med en bok om de många unga amerikanska desertörerna, som vägrade att kriga i Vietnam och kom till Sverige.

I Tuff (Tyresö Ulands- och Fredsförening) tog vi emot många av dem, vilka fick bostad hos  Tuff-medlemmar. I min familj bodde något år Rick Bailey, en av de fyra som kallades the Intrepid Four. Intrepid var namnet på den kryssare Rick tillsammans med Craig Anderson, John Barilla och Michael Lindner tjänstgjorde på och som de på permission i Tokyo hoppade av från. De tog sig sedan via Moskva till Sverige i slutet av 1967.

Matthew Sweet intervjuade mig om vad jag kom ihåg från den här tiden för nästan ett halvsekel sedan och jag intervjuade honom för Radio Tuff. Han berättade bland annat, att amerikanska desertörer försökte övertyga brittiska soldater att hoppa av från striderna på Nordirland. Med en viss framgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar