fredag, augusti 1

Vapenleverantörer skuldbeläggs olika

I ett par veckor har västliga medier framställt det som nästan självklart, att det malaysiska passagerarplan som kraschade i östra Ukraina sköts ner. Ännu mera trosvisst har man då utgått från att gärningsmännen var proryska separatister. Det är de som vår utrikesminister kallade för ”gangstrar” redan kort efter flygkatastrofen.

Det är också samma gäng som chefredaktörer i tio ledande europeiska tidningar, däribland DN, den 27 juli kallar för ”äventyrare och chauvinister”, ja till och med för ”banditer”. Ja, dessa mäktiga medieledare tycks veta att dessa skummisar har fått avancerade vapen från Ryssland, vars handlande de kallar en ”förbrytelse”.

Hårda ord men typiska och väldigt trendriktiga i den nuvarande hetsen mot Putin. Han får alltså skulden för att uppåt 300 flygpassagerare dödades. Inte bara västliga medier sprider denna anklagelse utan en massa högröstade politiker, som vill tävla med sina amerikanska kollegor om den enda rätta åsikten.

Det är ju ännu inte helt säkert att planet sköts ner, dock ganska troligt. Att ukrainska krigsmakten hade missiler som kunde träffa flygplan på hög höjd är välkänt. Det finns en del omständigheter i den ukrainska flygledningens handlande under olycksdagen som borde granskas mera.

Hur som helst är den upprörda tron på att planet sköts ner med avsikt - av ”gangstrar” eller ”banditer” etc – urlöjlig. Antingen det var ukrainska krigsmakten eller proryska separatister som skötte avtryckaren var det förstås ett misstag. Om man vill spekulera lite vilt kan man möjligen undra vilken part som hade nytta av tragiken.

VAPENLEVERANS SOM ÄR SCHYSST?
Det är svårt att hänga med i det stigande antalet dödade i Gaza. Över 1500 palestinier har hittills blivit dödade, de flesta kvinnor, barn och andra civila.

Det meddelas att USA under pågående Gazakonflikt sänder vapen till den ena parten, gissa vilken? När ledande amerikanska och andra västliga politiker och medier skuldbelägger Ryssland för att förse ena sidan i Ukraina med vapen, sopar man inte alls i egen farstu.

Enligt deras egen konstiga logik borde nu Obama hudflängas. Men som vanligt avfärdar västliga tyckare alla de civila som dödas i de krig de gillar med att det bara är fråga om ”collateral damage”, den mest cyniska eufemismen som finns.

Men över Ryssland haglar sanktioner och andra motåtgärder från USA och EU. Västligt hyckleri förtigs som vanligt.
---------------------------------------------
PS: Fredsforskaren Jan Öberg har i sitt senaste pressinfo en text i liknande ämne. Klicka på http://blog.transnational.org/category/tff-pressinfo/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar