söndag, augusti 10

"Kriget mot terrorismen" är ofta terror

ÄR DET BARA HAMAS SOM BEDRIVER TERROR?
Hamas är den palestinska organisation, som vann det senaste valet på den lilla instängda Gazaremsan med sina uppåt 1,8 miljoner människor. De har nu sänt iväg sina raketer mot Israel. De flesta har skjutits ned av Israels effektiva luftvärn, kallat Iron Dome, järnkupolen. Eller så har många raketer ramlat ner i obebyggda trakter.

Raketer från Hamas har dock den senaste månaden dödat tre civila israeler. Det är tyvärr tre människor för många.

I Dagens DN i dag (10/8) finns helsidesrubriken ”Hamas terror ger inte grönt ljus för Israel”. I texten, skriven av chefredaktör Wolodarski, talas om ”det vedervärdiga Hamas”. Låt oss då kolla det ömsesidiga och vedervärdiga dödandet, främst av civila, vilket brukar räknas som terrorism.

Medan tre civila israeler har dödats, måste man använda fyrsiffriga tal för att ange hur många palestinier som dödats. Av det totala antalet dödade Gazabor på uppåt 1900 sägs de flesta vara civila, därav över 400 barn. Dessutom är många tusen skadade, ca 10 000 hem i spillror, el- och vattensystemen svårt skadade och inte ens sjukhusen är helt fungerande.

För chefredaktören i vår största morgontidning är det dock bara Hamas som är vedervärdigt nog att bedriva terror. Själv vill jag av opportunistiska skäl gärna behaga de mediestarka Israelvännerna. Vill alltså påpeka, att den israeliska högerregeringen lät sin krigsmakt använda bombflyg, drönare, tanks och artillerield från örlogsfartyg men inte sina värsta stridsmedel, kärnvapen, vilket jag vill uttrycka min tacksamhet för.

TERRORISTERNA” I ÖSTRA UKRAINA
Den ukrainska armén har nu i veckor anfallit de så kallade separatisterna i östra Ukraina. Dessa har tidigare använt sig av ungefär samma metoder som de av väst så beundrade och stödda majdan-demonstranterna i vintras. Men nu beskjuts storstäderna Donetsk och Lugansk för fullt.

Enligt senaste uppgifter – dock obekräftade – har ca 1500 rysktalande ukrainska civila nu dödats av sin egen armé. Den skyller på att den hjältemodigt bekämpar ”terrorister”. Dessutom lär uppåt en halv miljon människor vara på flykt, de flesta till Ryssland. När berättade våra medier om denna flyktingkatastrof?

Just Peter Wolodarski tillhörde de tio framstående europeiska chefredaktörer, som härom veckan i ett publicerat upprop kallade den ukrainska arméns motståndare för äventyrare, chauvinister och banditer. Inte konstigt då att våra medier inte gärna vill väcka medkänsla hos oss för de drabbade i östra Ukraina.

FREDSFORSKARE ÖBERG TALAR KLARTEXT OM NATO
Fredsforskaren Jan Öberg kritiserar en artikel i SvD (7/8) där Jan Björklund agiterar för att Sverige bör bli Nato-medlem. Han tycker att argumenten är inkompetenta och vilseledande.

Bland annat använder Björklund Ukrainahändelserna och ”hotet från Ryssland” bland skälen för svenskt medlemskap. Det tyckerJan Öberg vittnar om bristande kunskap om nuläget och slår fast:

Ukraina-krisen startades av NATO/USA och EU, inte av Ryssland.”

Han påminner om att Rysslands militärutgifter utgör 8 procent av Natos och undrar varför västmakterna har så unikt hög krigsbudget, när de samtidigt hävdar, att de föredrar dialog. Han slutar sin text med:

Den enda upprustning som behövs är den intellektuella. Av en utbildningsminister och vice statsminister bör man kunna kräva, att han kan det basala och inte sysslar med ren propaganda

(Hela Öbergs text kan läsas på www.janoberg.wordpress.com )

ETT BRA BOMBARDEMANG
Rubriken kanske överraskar. Jag tänker på att USA-flyget nu kastar ned mat, vatten och andra förnödenheter till yaziderna som i tiotusental flytt för livet upp i bergen för att undkomma de sunnimuslimska extremisterna i IS(IS).

Ironiskt nog är att ISIS länge funnits i Syrien som en del av den opposition som väst där stött mot landets regim. En annan ironi är att USA och England anföll Irak 2003 bland annat under den lögnaktiga förevändningen att Al Qaida härjade där. Nu däremot har landet drabbats av något som verkar mycket värre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar