söndag, augusti 17

Orsaken till Malaysiaplanets krasch?

EGENDOMLIG TYSTNAD
I dag (17/8) är det faktiskt precis en månad sedan Malaysia Airlines plan MH17 kraschade i östra Ukraina. 298 människor dödades, däribland många holländare.

Dagarna efteråt vimlade det från västliga medier och politiker av beskyllningar mot proryska politiker och president Putin om att de var skyldiga till katastrofen. I Holland fungerade den otäcka kollektivskulden så starkt att den i landet bosatta Putindottern drabbades av den.
Även utrikesministern i det åtminstone formellt neutrala Sverige visade större trosvisshet än diplomati genom att snabbt kalla ryssarna för ”gangstrar”.

Så egendomligt tyst det sedan i tre veckor varit om tragedin trots att haveriexperter varit på plats och kunnat studera vraket och planets svarta lådor. Har resultatet av deras arbete kanske inte bekräftat de många snabbt avgivna beskyllningarna?

MALAYSISK TIDNING PEKAR UT UKRAINA
Den ledande engelskspråkiga tidningen i Malaysia är New Straits Times. Den 7 augusti hade den en artikel som anklagade Ukraina för att ha skjutit ner planet. Västliga medier har förtigit dessa synpunkter som publicerades under rubriken ”Amerikanska analytiker menar att MH17 nedsköts av flyg”.

Tidningen uppger att ett ukrainskt stridsflygplan av typen Suhoi-25 skuggade det malaysiska passagerarplanet strax före kraschen. Dess vrakdelar skall ha visat att planets cockpit hade kulhål som härstammade från ett anfallande flygplan. Nedtystade amerikanska underrättelseanalyser skulle också visa på att det inte var en missil från marken som träffade olycksplanet.

Tidningen New Straits Times citerar också den erfarne Lufthansapiloten Peter Haisenko, som påpekat att det klart syns på fotografier av vraket att planet träffats av tung maskineld från luften.

Det här skulle innebära att jag tidigare haft fel när jag hävdat att det var korkat att tro på att planet – om det sköts ner – avsiktligt angreps. Varken ukrainare eller ryssar skulle haft anledning att göra det. Måste vi nu börja tro på spekulationerna i vissa ryska medier om att det malaysiska planet av misstag togs för det plan som Putin färdades i från sitt möte i Brasilien med övriga Brics-medlemmar? Dess färger, blått och rött mot den vita flygplanskroppen, överensstämmer med den vit-blå-röda ryska flaggan.

Vi får tålmodigt vänta på besked från den internationella undersökningskommission, som har tagit märkligt lång tid på sig att presentera resultat.

MASSDÖDANDET I ÖSTRA UKRAINA
Faktum är att det ukrainska anfallet på de proryska separatisterna i östra Ukraina varit betydligt värre än till och med Gaza. Enligt FN har 2100 människor dödats och siffran anses var långt i underkant, eftersom mörkertalet är högt. Officiellt har ju Ukraina förklarat att man bekämpar ”terrorister” och då brukar det sällan visas nåd.

Samtidigt har en massflykt av civila förekommit. Minst en halv miljon anses ha lämnat Donetsk- och Luhanskområdena, de flesta till Ryssland. De många flyktingarnas öden har knappast alls skildrats av västliga medier. Det handlar om rysktalande och dem ska vi kanske inte ömka?

Staden Luhansk har ett par veckor varit utan el och vatten och nästan utan mat. 280 ryska lastbilar med medicin, vatten och andra förnödenheter till den utsatta civilbefolkningen har länge fått stanna vid vid gränsen.

PS: Mera om de malaysiska uppgifterna finns att läsa på
by Alex Lantier, WSWS – TRANSCEND Media Service
A Thursday [7 Aug 2014] article in the New Straits Times, Malaysia’s flagship English-language newspaper, charged the US- and European-backed Ukrainian regime in Kiev with shooting down Malaysian Airlines flight MH 17 in east Ukraine last month.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar