lördag, januari 31

Marianne Stieger:DANSANT VALÅR I TYSKLAND OCH BRÅK OM PÅVEN

Kära lyssnare!

Ibland fastnar blickarna på en rubrik i tidningen och fantasin skenar iväg. Vad säger ni om följande rubrik? ”Eldig socialdemokrat kan hota tam Merkel.” Själv ser jag framför mig en tangodansande Frank-Walter Steinmeier, Tysklands utrikesminister, ledande Angela Merkel, samma lands statsminister, i ett hundkoppel bakom sig. Steinmeier tar tangosteg så gott det går med sin fylliga hydda, och Merkel kryper darrande ihop inför ministerns eldiga utspel.

Ja, ni läste rätt. Jag vågade anspela på utrikesministerns utseende. Stackars Merkel blir dagligen och stundligen kritiserad för sitt utseende, då får väl även en manlig politiker tåla att jag kommenterar hans utseende. Det här med att kritisera utseendet har inte med politisk färg att göra. Det är helt enkelt så att kvinnor i politiken nästan alltid får påhopp om kläder, frisyrer och sättet att röra sig. Har ni hört någon kommentera Reinfeldts eventuella eldighet eller Hägglunds klädsmak?

Nåväl, det är valår i Tyskland, och redan har socialdemokraterna i delstaten Hessen förlorat ett delstatsval med dunder och brak. Alltså var utrikesministern, som är SPD:s presidentkandidat i höstens presidentval, tvungen att profilera sig. Och det gjorde Steinmeier ordentligt i dagarna, när han med dunder och brak, och inte alls som en eldig tangodansör, utan mera som en klumpig elefant trampade inrikesministern Schäuble på samtliga tår.

Utan att ta kontakt med inrikesministern hade Steinmeier gått ut till pressen och konstaterat att Tyskland nu måste ta emot ett antal fångar från Guantánamo, och detta utan att president Obama hade ställt en officiell förfrågan till Tyskland. ”Jag är inte för att vi blundar inför den diskussion som vi kommer att ställas inför. Det måste vi också säga offentligt.” (min övers.)

Schäuble, CDU, i den stora koalitionen, blev närmast vansinnig av att Steinmeier förbigick honom. Det ser ut att bli en eldig valkamp i Tyskland i höst. Schäuble anser att det i första hand måste vara USA:s plikt att ta emot dessa fångar, även om man måste föra en diskussion om de ungefär 60 oskyldiga som hålls fångna på den amerikanska basen på Kuba.

En annan debatt som har blossat upp är att påven Benedictus XVI lyfter bannlysningen av det franska brödraskapet S:t Pius X:s medlemmar, efter att det hade uteslutits ur den katolska kyrkan för många år sedan, inte på grund av Förintelseförnekande, utan på grund av brödraskapets avvikande åsikter i kyrkliga frågor. En av medlemmarna i brödraskapet hade däremot för många år sedan sagt att han inte trodde på att sex miljoner judar hade gasats ihjäl. Detta yttrande får dock stå för honom. Det är inte brödraskapets åsikt.

Nu ställde journalister från ”Uppdrag granskning” honom inför detta uttalande och närmast tjatade på honom att upprepa vad han sagt då för tjugo år sedan. Den gamla mannen föll i gropen och upprepade det som ett citat av något han hade sagt för länge sedan. Av detta gjorde journalisten sedan ”sanningen”: Brödraskapet är en grupp av Förintelseförnekare. Tala om att förvrida sanningen.

Och den tyskfödde påven framställs genast som gammal nazist! I den här dansen är inte sista steget taget än hälsar från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger
i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar