fredag, januari 16

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1220) 09-01-18 till....

....till Dagens Nyheters Peter Löfgren som (13/1) skriver under rubriken ”Israel skapar nu nya terrorister”. Han skriver: ”Verkliga Israelvänner tar avstånd från kriget i Gaza. Massdödandet av palestinier gör den judiska staten mer osäker. 41 års ockupation är 41 år av våld, som skapar misär, desperation och terrorism. Generationer israeliska pojkar och flickor har kastat bort sin ungdom på att misslyckas med att kuva det palestinska folket. Om Israels ledare verkligen ville uppnå fred och säkerhet skulle de söka samtal med fienden. De skulle acceptera att palestinierna väljer sina egna representanter, på samma sätt som PLO erkändes på 1990-talet. Men Israels regering fruktade att förlora parlamentsvalet om några veckor, om den valt dialog i stället för anfall. Det krävs större mod att tala fred än att föra krig”

....till förre presidenten Jimmy Carter som i Washington Post (8/1) skriver under rubriken “Ett onödigt krig”. Han berättar om sina besök det senaste året till både Israel, Hamas och Egypten, om motsättningarna och sina försök att vara brobyggare. Han skriver bland annat: ”Hamas önskade ett allsidigt vapenstillestånd både på Västbanken och i Gaza, men Israel vägrade att diskutera något annat än Gaza”. På tal om vilka som återtog fientligheterna efter den vapenvila som beslöts förra sommaren skriver Carter: ”Den bräckliga vapenvilan bröts delvis den 4 november, då Israel riktade en attack mot Gaza för att förstöra en försvarstunnel som grävts inom den mur som omger Gaza"

....till DN-Kultur, som (14/1) publicerar en artikel av den israeliske journalisten Gideon Levy, som också nämndes i Radio Tuffs krönika häromveckan. Rubriken på hans artikel är ”Att prata fred och starta krig” och är en vidräkning med ledande israeliska politiker. Deras anseende kommer enligt Levy ”att svärtas ner av bombningen och granatbeskjutningen av befolkningstäta platser, de hundratals dödade och skadade kvinnorna och barnen, de talrika beskjutningarna av sjukvårdspersonal, användandet av vit fosfor i civila områden, bombningen av en FN-skola som fungerade som tillflyktsort för invånare som blödde till döds under flera dagar medan israeliska försvarsmakten hindrade en evakuering genom beskjutning och bombardemang.” Levy använder ordet krigsförbrytelser.

....till den demokratiske kongressledamoten från Ohio, Dennis Kucinich, som (15/1) påpekar: ”Attacken mot Förenta Nationernas högkvarter i Gaza är ytterligare bevis för att en post-rättslig tidsålder i världspolitiken har tagit form; där lagar och moraliska principer är betydelselösa, där makt är lika med rätt, där vedergällning och hämnd, till och med mot oskyldiga barn, inte lyckas skaka oss ur moralisk tröghet eller politisk förlamning. Kollektiv bestraffning, oproportionerligt våld, användningen av stridsplan, helikoptrar och ammunition från USA för att attackera en sårad, svältande och törstande civilbefolkning av mestadels barn, fångande i en låda kallad Gaza, har blivit något godtagbart - kanske för att vi redan godtagit över en miljon dödade oskyldiga civila i Irak, i ett krig byggt på lögner”

....till Tuffs partner Bhikhu Vyas, som rapporterar om att lärarna vid Tuff skolorna i Indien har haft ett seminarium om bättre läsvanor och användande av bibliotek. 250 ungdomar får yrkesträning. Bhikhu uttrycker glädje över att Tuffs försäljning av mangogram slagit nya rekord och hoppas att tack vare det kommer 100 000 mangoträd under 2009 finnas planterade i Dharampurs små fattiga byar.. Han nämner att 336 små dammar för konstbevattning hittills har anlagts, varav 50 nu skall repareras.

....till Tuff-aktivisten Margareta Svahn, som fyller jämt denna vecka. För ett år sen besökte hon tillsammans med Bitte Isacsson och Barbro Nordlöf Tuff-projekten i Indien. Deras resa och intryck finns dokumenterade på hemsidan www.tuff.fred.se

....till en annan som också fyller jämt i vinter, Gertrud Svanström i Trollbäcken. Hon råder vänner och bekanta att som present sätta in ett belopp på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2 för vidare befordran till utbildning av barfota barnmorskor bland fattiga mayakvinnor i Guatemala.

....till Sydsvenskan, som (7/1) ägnar Radio Tuffs medarbetare Marianne Stalbohm-Stieger en hel sida. Där nämns både hennes flykt (vid elva års ålder) från Östtyskland och hennes mångåriga engagemang i Tuff.

....till kommande Tuff-arrangemang.
Tisdag den 27 januari kl 19: ”Bör vi överge globaliseringen?” är ämnet för diskussionscaféet Filosofika i Tuff-lokalen Myggdalsv. 80
Lördag den 7 februari kl 13: Journalisten och författaren Johan Romin inleder om sin bok ”Desertören och Vietnamkriget”, Hörsalen i biblioteket Tyresö centrum

1 kommentar:

  1. Anonym9:51 em

    Allt som behövs för att ondskan ska triumfera
    är de godas tystnad…
    Tillsammans agerar Vi NU!
    Skriv ut brevförslagen till Israel och Hamas och skicka, mejla eller faxa dem till respektive adressat.Brevförslagen / mailadresser och adresser både till Israel och Hamas .Bara att kopiera eller skriva ut-dem hittar Du här:
    http://net19.amnesty.se/2009/01/16/israel/gaza/

    Ett sätt till att påverka: Avaaz kommer att leverera petitionen direkt till FN: s säkerhetsråd, Arabförbundet, USA och andra världsledare!
    Var med och stöd ett krav att jobba för fred och vapenvila
    signera petitionen HÄR:

    http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/97.php?cl_tf_sign=1

    mvh

    SvaraRadera