fredag, januari 30

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1222) 09-02-01 till....

....till skribenter från nio organisationer, därav flera kristna, som i Östgöta-Correspondenten (20/1) påminner om Martin Luther Kings ord under Vietnamkriget: "Ett land som år efter år fortsätter att spendera mer pengar på militärt försvar än på social förbättring närmar sig en andlig död". Och de tillägger: ”Dessa ord är lika aktuella idag. Medan 1,2 miljarder människor lever i djup fattigdom och 30 000 barn dör varje dag av fattigdomsrelaterade orsaker, spenderade världens länder 8 000 miljarder kronor på vapen, bara under 2007. För endast en tiondel av detta belopp skulle vi kunna uppfylla millenniemålen som handlar om sådant som att halvera fattigdomen, begränsa barn- och mödradödligheten och låta alla barn få gå i skolan.”

....till Sveriges Radios program Ring P1, som (29/1) tog in ett inlägg från Tyresöbon Åsne Liedén, där hon bland annat sa: ”Massakern i Gaza kan bli startskottet för sanktioner mot Israel. I väntan på att världssamfundet reagerar kan vi alla bidra genom att vägra köpa varor från Israel. Om Israel långsiktigt skall överleva som nation så måste ockupationspolitiken upphöra. Genom sitt omänskliga och folkrättsvidriga uppträdande förlorar Israel alltmer i respekt från omvärlden. Vi vet att det finns människor och organisationer inne i Israel som vill ha en tvåstatslösning och leva i fred med sin grannar. Dessa måste stödjas. Efter 40 år av ockupation och ömsesidiga terrorhandlingar är det uppenbart att parterna inte klarar av att lösa detta själva. Internationella starka påtryckningar och kanske fredsbevarande styrkor måste till för att en varaktig fredslösning skall bli av”.

....till Anders Johansson, som i Aftonbladet (28/1) skriver om hur Dagens Nyheters Lisa Bjurwald förfasar sig över ”den befängda kopplingen mellan nazisternas offer på 1930- och 1940-talen och staten Israels agerande i dag”. Johansson replikerar: ”Någon borde upplysa henne om att den som är mest angelägen om att göra den kopplingen är den israeliska staten själv.”

....till Göteborgs-Posten som (26/1) publicerar en debattartikel av ledande företrädare för Svenska Freds, Svenska Afghanistankommittén och Rädda Barnen. De skriver bland annat: ”Utländska militära insatser bör begränsas till att stödja uppbyggnaden av den afghanska armén och främja enskilda afghaners säkerhet. Politiskt måste en inhemsk afghansk dialog främjas. Afghanistans grannar måste förmås respektera landets självständighet. USA:s War on Terror måste avbrytas och respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer återställas. Biståndsinsatserna måste orienteras mot förbättringar för fattiga afghaner och stödja en decentralisering av den afghanska staten. Bistånd via de civil-militära regionala återuppbyggnadsgrupperna (PRT) bör avbrytas.”

....till förre kabinettssekreteraren och FN-ambassadören Pierre Schori, som i Aftonbladet (27/1) skriver: ”USA:s invasion av Irak 2003 fick en rasande Kofi Annan att överväga att avgå. Han valde att stanna för att värna folkrätten och världsorganisationens anseende. Säkerhetsrådet hade ju trots alla George W Bushs brutala påtryckningar vägrat att gå med i ett illegalt krig. Kofi Annans efterträdare har ställts inför ett liknande dilemma. Under Ban Ki-Moons besök i Israel bombades FN:s högkvarter i Gaza. Även han blev rasande. FN-chefens vrede späddes på i Gazas ruiner där tusentals värnlösa har massakrerats och traumatiserats i de massiva israeliska angreppen mot civila mål som polisstationer, ambulanser moskéer, ministerier och bostäder. Två hundra palestinier dödades denna första dag.”

....till Tyresö närradioförening, som inbjuder till en träff i Kulturcaféet i Föreningsgården vid Nyboda skola tisdag den 3 februari kl 19. Tyresöradions framtid skall diskuteras och vi bjuds både på drycker och tilltugg. Alla välkomna!

....till journalisten och författaren Johan Romin, som lördag den 7 februari kl 13 inleder ett möte i Hörsalen i biblioteket Tyresö centrum. Ämnet är Johans bok ”Desertören och Vietnamkriget”

....till de många som i dessa dagar använder Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6 för att sätta in medlemavgiften, 200 kr för enskild, 80 kr för familjemedlem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar