lördag, januari 3

OFFERMYTER FRÄMJAR KRIG

Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har gjorts helt på frivilligbasis varenda vecka sedan 1985. Hörs första gången söndagar kl 17 och sedan fyra ggr per dygn under en vecka, dels på 91,4 MHz, dels på webben www.tyresoradion.se
-----------------------------------------
Den här krönikan tillkom söndagen den 28 december 2008. Då meddelades det att israeliska bombningar av Gaza hade dödat omkring 300 palestinier, därav många barn och andra civila. Visst är det konstigt, att bombningar från luften med massor av civila offer inte räknas som krigsförbrytelser. Kan det bero på att det sedan länge varit västliga demokratiers speciella massmordsmetod?

Den ungersk-amerikanske nobelpristagaren Albert Szent-Györgyi skrev under de amerikanska terrorbombningarna av civila vietnamesiska städer och byar boken ”The Crazy Ape”. Där frågade han:

”Varför skulle skjutandet på nära håll av civila vara värre än en flygattack, som tillhör det rutinmässiga handlandet? Just därför att piloten, som släpper bomberna, inte ser sina offer?

Samma tema behandlas (31/12) av Gideon Levy i den israeliska tidningen Haaretz. Han konstaterar att de israeliska piloterna lytt order och med glans klarat sin uppgift att gång på gång bomba Gaza. Men han undrar om de inser vilket dödande och elände de har ställt till med också bland de civila:

Israel hade smart nog stängt av Gaza för journalister, så nästan lika stor uppmärksamhet i medierna fick det tragiska faktum att en raket från Gaza hade dödat en israel. Gamla testamentet talar om öga för öga och tand för tand. Även om judarna tycks vara våra ögon och palestinierna bara våra tänder, så undrar man om ett öga i det här fallet verkligen motsvarar 300 tänder i en tid då retoriken intensivt framhåller allas lika värde och ständigt varnar för rasism.

Bättre att lyssna på Gandhi som om den uråldriga vedergällningsprincipen i judarnas och de kristnas heliga bok –och kanske också i muslimernas?-- varnade för att vi alla skulle bli blinda om vi följde den. Och Jesus påpekade att det var bättre att vända andra kinden till.

I medierna påstods att de makthavande i Israel ville visa musklerna inför det kommande valet. Att visa hårdhet mot palestinierna ansågs vara ett vinnande koncept för att värva röster. Och de israeler som de från Gaza portade journalisterna fick nöja sig med att intervjua bekräftade detta. En av dem talade rentav om ”the sacrifice we have to make”, en märkligt förskönande omskrivning för Israels bombningar av Gaza. Och Sveriges Radios reporter tyckte kanske också det, för hon översatte inte ”sacrifice” med ”offer” utan med ”försvar”.

Sociologer talar ibland om ”offermyter”. Att utmåla sitt eget folk som offer är en av krigspropagandans vanligaste metoder. Under inbördeskrigen i Jugoslavien på 90-talet gjorde både kroater och serber ständiga referenser till hur grymt behandlade av varandra de hade blivit genom historien men dolde sina egna övergrepp. Under Natos aggression av Jugoslavien 1999 genom 11 veckors förödande flygbombningar påstod västliga medier att hundratusentals kosovoalbaner hade blivit offer för serbernas slaktande, vilket var rent nonsens, men det behövdes för att motivera det folkrättsvidriga angreppet.

Våra medier berättar ständigt och jämt om judars i sanning grymma lidande och död i andra världskriget. Det skymmer det tragiska faktum, att många fler ryssar, tyskar, kineser, japaner och kanske också polacker och bengaler dog i det där skitkriget, men det är väl i den ensidiga historiesynen närmast en hädelse att påpeka.

En del israeliska bosättare på Västbanken tror att de tillhör det av Gud utvalda folket. Det verkar faktiskt lika förmätet och konstigt som tron på att man tillhör en ”högre ras”. Ja, de hävdar rentav att deras många illegala bosättningar på den palestinska västbanken, vilka så ödesdigert försvårar lösningen av konflikten, ligger på ett område som självaste Gud i ett gammalt religionshistoriskt töcken har tilldelat dem.

Kanske kommer troende muslimer att ta massakern i Gaza som förevändning att hämnas genom att ta livet av oskyldiga civila israeler och bli hyllade som ”martyrer”, något som är kontraproduktivt och obegripligt, men jag erkänner att jag är religiöst obegåvad.
----------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1218) 2009-01-04

Radio Tuff hörs första gången, söndagar kl 17 och sedan fyra ggr per dygn under en vecka, dels på 91,4 MHz, dels på webben www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar