söndag, januari 11

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1219) 09-01-11 till....

....till en grupp judiska kvinnor, bland andra flera kända intellektuella, som ockuperar det israeliska konsulatet i Toronto som protest mot det israeliska anfallet mot Gaza. De protesterar också mot att den kanadensiska regeringen inte fördömer händelserna i Gaza, som enligt dem har dödat 660 människor och sårat minst 3000.

....till den brittiska tidningen The Independents veteranjournalist i Beirut Robert Fisk som (7/1) bland annat skriver: “På nytt har nu Israel öppnat helvetets portar för palestinierna. Fyrtio civila flyktingar dödade i en FN-skola, ytterligare tre i en annan. Inte illa för en natts jobb i Gaza för en armé som tror på ’vapnens renhet’. Men varför skulle vi bli förvånade? Har vi glömt de 17 500 dödade –nästan alla civila, de flesta barn och kvinnor- under Israels invasion av Libanon 1982. 1 700 palestinska civila dödade i flyktinglägren Sabra och Shatila. Massakern i FN-lägret Qana 1996 av 106 libanesiska civila, över hälften av dem kvinnor och barn. Massakern på 23 Marwahin-flyktingar i Libanon som hade fått order av israelerna att lämna sina hem men som sedan dödades av en israelisk helikopterbesättning. De tusen dödade i samma invasion av Libanon 2006. Det som däremot är förvånande är att så många västliga ledare, så många presidenter, premiärministrar och –tyvärr- så många redaktörer och journalister köpte den gamla lögnen att israelerna bemödar sig så mycket åt att undvika civila dödsoffer .’Israel gör varje möjlig ansträngning för att undvika skada civila’ sade en israelisk ambassadör bara timmarna innan massakern i Gaza. Och varje president och premiärminister som upprepade den lögnen som en ursäkt för att inte kräva eld upphör har blod på händerna efter senaste nattens slaktande. Hade George Bush haft modet att 48 timmar tidigare kräva omedelbar vapenvila skulle dessa 40 civila ännu vara vid liv, gamlingarna, barnen och kvinnorna.” Rubriken på Robert Fisks artikel lyder: ”Why do they hate the West so much, we will ask”

....till den judiske stjärndirigenten Daniel Barenboim, som ledde den televiserade nyårskonserten i Wien, och som i den brittiska tidningen The Guardian hoppas att 2009 skall bli ett fredens år och att det skall bli ”mänsklig rättvisa i Mellanöstern”. Han har tre önskningar: ”Den första är att den israeliska regeringen en gång för alla ska inse att konflikten i Mellanöstern inte kan lösas med militära medel. Den andra är att Hamas ska inse att dess intressen inte främjas genom våld. Den tredje är att världen kan förstå att en konflikt så komplicerad som denna inte kan lösas med vare sig diplomati eller krigshandlingar utan bara genom de båda folkens insikt om att de är två parter med samma mänskliga rättigheter.”

....till den brittiske parlamentsledamoten Nick Palmer. Han tillhör Labours Israelvänner. Men nu tycker han att Israel utövat sitt militära övertag helt oproportionerligt och säger: ”Det är, som om vi britter skulle ha bombat Dublin som en hämnd för IRA:s terror.” Och han talar om det strypgrepp som Gaza befunnit sig i och att blockaden gjort området till något som närmast liknar ett fångläger.

....till Avraham Burg, en gång talman i det israeliska parlamentet och tidigare chef för Jewish Agency och World Zionist Organization. I en nyutkommen bok skriver han bland annat: ”Koncentrationen på ett historiskt trauma har tjänat både som ett försvar mot omvärlden och som ett manipulativt medel för att nå olika politiska mål, Det har undergrävt Israels förmåga att lita på sig självt, på sina grannar och på världssamfundet. I sin tur är detta en av orsakerna till den förödande nationalism som håller på att dela nationen och som gjort landet hatat i regionen.” Det påminner om förra veckans krönika här i Radio Tuff. Den hade rubriken ”Offermyter främjar krig”

....till Tuffs styrelse, som redan haft sitt första möte för året. Bland kommande arrangemang märks ett med Johan Romin, författare av boken ”Desertören och Vietnamkriget”, i Bibliotekets hörsal lördag den 7 februari kl 13. Ett annat möte handlar om Palestina, äger rum i andra hälften av februari och inledare är då Tore Persson som lämnat flera rapporter från byn Yanoun hit till Radio Tuff. Och nästa träff i det populära diskussionscaféet Filosofika sker tisdag den 27 januari. Inledare är Göran Flodman som satt den provokativa rubriken för ämnet: ”Bör vi överge globaliseringen?”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar