lördag, januari 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1218) 09-01-04 till....ROSOR från RADIO TUFF (nr 1218) 09-01-04 till....

....till SVT2, som (30/12) sände Maj Wechselmanns film ”Bang och världshistorien”. Det är en ytterst sevärd dokumentär om journalisten och pacifisten Barbro Alving och dessutom en värdefull historielektion.

....till Radio Tuffs man i San Francisco Bengt Svensson som önskar våra lyssnare ett gott nytt år och samtidigt kommenterar inslaget här på radion härom veckan om jordskalvet i Skåne: ”Hörde om den där ’jordbävningen’ i Skåne. 4,2 på Richterskalan. Själv vaknar jag över huvud taget inte av någonting under 7,0. Inte av mycket annat heller. En gång brann det i ett av grannhusen hela natten utan att jag vaknade av brandbilar och polissirener. Efter en skilsmässa där exfrun tilldömdes kåken, tuttade gubben på. Så ni ska inte snacka om jordbävningar!”

....till Tore Persson som brukar rapportera till Radio Tuff från byn Yanoun på västbanken. På nyårsafton e-postade han: ”Här i vår by är det lugnt, vi vet bara vad som händer i Gaza och på andra platser genom Internet och i viss mån via TV (som några i byn har) och radio. I Nablus, den närmaste lite större staden, är det också förhållandevis lugnt men där har varit en del demonstrationer mot Israels flygattacker i Gaza. Sara, min dotter, befinner sig för närvarande i Nablus och i söndags deltog hon i en demonstration – och detta kunde vi senare på kvällen se på nyheterna från Jordanska Televisionen; med sitt ljusa hår märktes hon tydligt bland alla mörkhåriga. Jag hoppas ni alla njuter av hummer och champagne ikväll, eller vad ni nu väljer att äta och dricka. Vi kommer att mumsa på bland annat beduinskt bröd med getost samt te och arabiskt kaffe. Några nyårssmällare blir det inte här – det känns inte riktigt passande – och vi får hoppas det inte blir några andra smällare heller”

....till presidenten i ärevördiga och nobelprisbelönade IPB (International Peace Bureau) Tomas Magnusson, 1979-85, ordförande i Svenska Freds. I sitt nyårsbudskap betonar han behovet av kärnvapennedrustning. Han säger sig tro på folkets och opinionens kraft och slutar med att citera en vers som vi i Tuff fått från våra indiska partners:

Many little things
done in many little places
by many little people
will change the face
of the world

....till Johannabladet, som utges av Örebro Waldorfskola. Där finns ett inslag från Radio Tuff nr 1140 under rubriken ”Snack....men väldigt mycket verkstad!”, som handlar om Tuffs projekt i Indien. Men så är redaktören också förre Tyresökillen Franck Kamoun. Han publicerar också en artikel av den israeliske journalisten Uri Avnery, som 1993 grundade Gush Shalom, som bland annat fått det alternativa nobelpriset. Denna fredsrörelses tre grundprinciper är radikala: 1) Israeliskt tillbakadragande från alla ockuperade områden. 2) Erkännande av PLO. 3) Erkännande av palestiniernas rättigheter att bilda en självständig stat bredvid Israel med östra Jerusalem som huvudstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar