fredag, januari 23

GLOBALISERING. FÖR OCH EMOT

(Under många år har Tuffs uppskattade diskussionscafé med det vitsiga namnet FILOSOFIKA funnits. Initiativtagare och samtalsledare har Göran Flodman varit. Han har gjort andra utomordentliga insatser i Tyresö Uland- och FredsFörening (TUFF), bland annat som föreningens ordförande 1974-82.

Tisdagen den 27 januari 2009 kl 19 är det en ny träff i Filosofika. Alla välkomna till Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80 i Tyresö. Inför mötet har Göran lämnat några synpunkter. Se nedan)
-------------------------------------
A: Vad är globalisering?
Globalisering innebär att en massa kommunikationsspärrar mellan länder har raserats under senare år. Lite som Columbus på 1400-talet när han upptäckte att det fanns en strand på andra sidan av Atlanten. Där fanns det kanske guld att hämta? Orsaken i vår tid är nog i första hand den exceptionella tekniska utvecklingen – jetflyg först, sen datorer, internet, mobiltelefoner och annat.Först var det väl semesterresenärer som upptäckte att man nu kunde åka billigt till Mallorca och ännu längre bort till exotiska länder som Thailand och Indonesien.Sen upptäckte folk också att det gick att göra pengar på den ökade öppenheten och de nya kontakterna. En ny kolonisation har man kallat det, men nu en ekonomisk kolonisation.Nästa steg blev att allt fler stater hjälpte till med att underlätta kontakterna genom att sänka tullar och andra hinder för den globala handeln, alltså ökad liberalisering. Och det är där vi är idag, kanske – kanske, om inte den senaste finanskrisen kommer att förändra världsbilden?

B: Vad är bra med globalisering?
Om man ska tro den allmänna opinionen så finns det inget som är bra med globaliseringen. Det är bara elände med den. Det var länge sedan man talade om världsmedborgarskap som ett honnörsord. Nu är globalisering dagens skällsord.Men liberaliseringen, som är en förutsättning för globaliseringen, medför ändå en rad obestridliga fördelar för både i-länder och u-länder.Man kan i korthet nämna: Människors medellivslängd ökar. Spädbarnsdödligheten minskar. Världshungern minskar. Analfabetismen minskar. Välståndet ökar i både i-länder och u-länder. Korruptionen minskar. Den globala ojämlikheten minskar. Demokratin sprider sig.Allt detta gäller förhållanden i det stora hela, statistiskt sett. Undantag finns och där är det framför allt stora delar av södra Afrika som utmärker sig negativt.

C: Vad är dåligt med globalisering?
Den listan är lång om man ska tro civilisationskritikerna: Den påminner till en del om EU-kritikernas argument. EU kan ju ses som en globalisering i miniformat.
1 En del länder ser globaliseringen som ett hot och isolerar sig därför ännu mer, typ Nordkorea och Burma. Det skapar politiska konflikter och ett lidande för folken som drabbas.
2 Kulturella och särskilt religiösa konflikter uppstår när folkgrupper som tidigare levt ganska isolerade nu konfronteras med varandra. Det leder ofta till separatiströrelser och i förlängningen terroristangrepp.
3 Den vanliga kriminaliteten förstärks också när gränserna rivs ner och kommunikationerna på annat sätt underlättas, särskilt genom internet. Gäller kanske mest påtagligt knarkhandeln och prostitution (trafficing)
4 Spridningen av epidemier ökar i och med att det är lättare att ta sig in och ut över nationella gränser.
5 Sen finns det ju också halvkriminell verksamhet där globala företag drar fördel av sin maktposition och utnyttjar fattiga människors underläge i uländer.
6 Ökad masskonsumtion ökar risken för miljöförstöring och förstärkt växthuseffekt.
7 Risken för en utsuddningen av olika folks kulturella särart ("avförtrollning"). Upplevs av många som en katastrofal förlust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar