lördag, mars 29

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1178) 08-03-30 till....

....till diskussionscaféet Filosofika med Göran Flodman som vidsynt samtalsledare äralltid väldigt mysigt och trots meningsmotsättningar är det högt i tak. Ämnet för nästa träff är ”Om människovärde” och det är redan på tisdag den 1 april kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsv 80. Alla är hjärtligt välkomna Och kaffe/te blir det också

....till förra Tyresöbon Hildegard Trinkies, vars insändare i lokalpressen har rubriken ”Varför lär sig mänskligheten ingenting?” Där skriver hon bland annat: ”Många miljarder satsas på att uppfinna och framställa nya vapen av alla de slag som kan krossa mänskligheten flera gånger om. Dessa miljarder skulle rätt använda kunna mätta och skydda miljoner fattiga människor på flykt och ge dem trygghet”

....till journalisten Juan Flores, som i två artiklar i DN (22/3) skriver om närradion under rubrikerna ”FÖRETAG VILL ÅT DEN BILLIGA NÄRRADION” och ”DET ÄR BARA I SVERIGE VI SVÄLTER UT NÄRRADION”. Det senare är ett citat från Christer Hederström, som utrett närradion och som från den 30 mars också hörs under en halvtimme på Succékanalen 91,4.

....till de i Sverige föga uppmärksammade demonstrationerna mot Irakkriget som ägde rum i USA för ett par veckor sedan. Särskilt två grupper är värda att nämna. Den ena består av krigsveteraner som vittnar om mord på irakiska civila och tortyr av irakiska fångar. Den andra kallar sig ”Grannies Against the War”, alltså far- och mormödrar som demonstrerar mot att deras barnbarn måste deltaga i mördandet i Irak och Afghanistan

....till experten på internationell lag Benjamin Ferencz, som var med som åklagare redan under rättegångarna i Nürnberg, där många tyska ledare hängdes som krigsförbrytare. I samband med protesterna i USA mot krigen i dag påminner Ferenz om att i Nürnberg fastslogs det, att anfallskrig var den främsta krigsförbrytelsen. Så här förklarar han varför: ”Varje krig leder till att civila drabbas. Brott mot mänskligheten, förstörelse bortom militär nödvändighet, våldtäkter, plundring –sädant händer alltid i krig”

....till frilansskribenten Bodil Zalesky som på en hel kultursida i DN (26/3) skriver om två europeiska städer som sedan andra världskriget bytt namn, bebyggelse och kultur. Det handlar om italienska Zara, i dag det kroatiska Zadar, och tyska Königsberg, i dag det ryska Kaliningrad. Zara var fram till 1945 en stad, vars majoritet var italienare, de flesta sedan tvingade på flykt. Ännu sämre gick det för Königsbergs tyskar. De som inte hann fly dog av svält, tvångsarbete eller våldtäkter och de överlevande blev sedan etniskt rensade. Zalesky ger inte mycket för uppfattningen att dessa människors tragedi bara var ett rättmätigt straff för att de varit undersåtar i Mussolinis och Hitlers länder. Hon skriver: ”Kollektiva straff har mycket lite med verklig rättvisa att göra”. Hon kunde ha tillagt att kollektivskulden alltid varit rasismens främsta hörnpelare. Men hon skriver: ”Skuld är individuell och historiens gång har aldrig varit ett instrument för högre rättvisa”

....till dem som gjorde Tuffs 41:a årsmöte så gemytligt den 29 mars: Lena Sandin och Ingrid Hellgren, som hade fixat tilltugg, Göran Flodman, som var mötesordförande och Sylvia Ljungdahl, som tack och lov åtog sig att vara ordförande ytterligare ett år. För att inte tala om Bitte Isacsson som har städat Tuff-lokalen

1 kommentar:

  1. Hej Åke,

    tack för rosen! Jag skulle också vilja visa på en bok jag nyss översatte: "Draußen vor der Tür" (Utanför dörren) av Wolfgang Borchert. Den boken är ett av världens främsta litterära pacifistiska manifest. Det lilla förlaget perenn ger ut den. Är du intresserad av ett ex, så har jag fortfarande ett kvar av mina översättarex.

    Hälsningar Bodil Zalesky

    SvaraRadera