lördag, mars 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1175) 08-03-09 till....

....till Kyrkornas Världsråds centralkommitté, som möttes 13 – 20 februari, enades om ett fördömande av klustervapen. Inte mindre än 98% av offren för klustervapen är civila, framhåller man, och ger ett par exempel. Det handlar om nunnan i Serbien som i okunskap tog hem rester av klustervapen till sitt kloster, en mamma i Laos som sprängdes till döds i sin egen trädgård av rester från ett för länge sedan avslutat krig, och om den libanesiske mannen som försökte skydda sitt barn från klustervapnen på marken genom att sätta honom i ett träd – varpå barnet dödades av klustervapendelar som låg fastkilade i trädet.

....till veteranen bland korrespondenter i Mellanöstern, Robert Fisk, som i den brittiska tidningen The Independent (1/3) skriver under rubriken ”The Gardens of The Devil, Still Sowing Death”. Dessa djävulens trädgårdar , där det sås död är dels beströdda med klusterbomber, dels med personminor. Fisk uppger att de små minibomberna från klustervapnen är som gjorda att hålla i handen, så det är inte konstigt att många barn dödas av dem. Han påstår också att israeliskt flyg vräkte över en miljon minibomber över södra Libanon 2006, till och med efter det att vapenstilleståndet hade kungjorts. 40 libaneser har dödats av klustervapen sedan kriget. De 20 åren efter andra världskriget dödades ännu flera av minor i Libyen, där 800 fattiga på landet sprängdes ihjäl. Där hade italienare, tyskar och britter planterat mängder av dessa lömska tingestar. Och under sanden på den egyptiska kustremsan finns trots minrjöjningsförsök ännu 17,6 miljoner kvar. Där finns en av Djävulens största trädgårdar

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas som skickat en omfattande rapport om Tuff-projekten. Texten finns i sin helhet på Tuffs hemsida. Se fliken http://www.abcitron.net/tuffnet/tuff/bhikhu-06.htm Senare i denna veckas Radio Tuff kommer en sammanfattning.

....till en generös och solidarisk Växjöbo, fredsaktivisten Ingemar Haraldsson, som nu skänkt 10 000 kr till Indienprojekten. För pengarna skall nu ytterligare ett klassrum i Tuff-skolan Vaghvals högstadium uppföras

....till Farstabon och Indienkännaren Samuel Strandberg som rapporterar att för de 10 000 kr från Tuff han i höstas överlämnade till den översvämningsdrabbade indiska skolan Sarvodaya Ashram nu har resulterat i att alla elevhem fått hyllor på tillräckligt höjd för att undgå vattnet vid en eventuellt kommande översvämning. Fjolårets översvämning var en upprepning av den som drabbade skolan i mitten av 80-talet. Då förstördes bland annat skolbiblioteket Tuff Library and Reading Hall med 6000 böcker. Genom pengar från TUFF återställdes sedan biblioteket som också försågs med nya böcker.

....till Jugoslavienkommitténs Christer Lundgren, som talade vid en manifestation i Stockholm den 1 mars och bland annat påminde om Nato-anfallet på Jugoslavien 1999 med 78 dygns bombningar. Han tillade: ”Dessa övergrepp doldes och döljs än idag bakom en tsunamivåg av propaganda, som förvandlar svart till vitt och utmålar den angripna parten – det dåvarande Jugoslavien, idag Serbien, och hela det serbiska folket – som boven i dramat.”

....till organisatörerna av Irakdemonstrationen nu på lördag den 15 mars. Det är då fem år sedan miljoner människor demonstrerade världen över mot det annalkande anfallet på Irak. Sedan dess har hundratusentals människor dödats i Irak och miljoner tvingats på flykt. Så synd att vi som då motsatte oss kriget hade så rätt, för hade vi haft fel hade Irak i dag varit en blomstrande demokrati, där människor levde i trygghet!
Samling på Norra Bantorget kl. 12.00. Avmarsch kl. 13.00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar