lördag, mars 8

Bengt Svensson i San Francisco: LÄRAREN SOM AVSKEDADES. OBAMAS FÖRNAMN

Hej alla lyssnare!

USA är nog edernas förlovade land.

Så till exempel måste alla offentliganställda i KaLifornien skriva under följande: "I, ..NN..., do solemnly swear (or affirm) that I will support and defend the constitution of the US and the constitution of the state of California against all enemies foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance ...." etc. Det betyder: "Jag ..NN..., svär (eller försäkrar) högtidligen att jag kommer att stödja och försvara grundlagen.. mot alla fiender, utländska så väl som inhemska; att jag kommer att upprätthålla en sann tro och lydnad ... " osv.

Matteläraren Marianne Kearney-Brown hade just blivit anställd på California State University i East Bay utanför San Fransisco. Hon ombads som alla andra nyanställda att underteckna eden. Eftersom hon är kväkare och pacifist, gjorde hon det lilla tillägget "non-violently" (ickevåldsligt) och vägrade ta bort det. Efter ett par veckors diskussion, bland annat med advokater, beslöt universitet att avskeda henne. Marianne Kearney-Brown är i 50-årsåldern och har varit mattelärare i decennier. Hon hade tidigare skrivit under eder och gjort samma tillägg utan att någon protesterat.

Men tiderna har förändrats. Det är ju en rätt abstrakt ide att en medelålders kvinnlig mattelärare skulle behöva ta till vapen för att "försvara" grundlagen. Alltsammans äralltså ett absurt paragrafrytteri som kostade henne jobbet. Det visar också den allmänna ängslighet och intolerans som drabbat USA i skuggan av krig och terroristlagar.

Vad gör en vanlig mattelärare på ett universitet, undrar ni kanske. Jo, hon skulle undervisa "remedial math", dvs grundskolematte för studenter, som vill ta en akademisk examen, men som inte uppfyller kraven därför att de inte lyckades få godkänt i matte på gymnasiet.

Visste ni att Barack Obama har Hussein som mellannamn? Han försäkrar att han är en god kristen, men miljoner amerikaner har redan bestämt sig för att innerst inne är det Allah som gäller. Det går rykten om att demokraterna kommer att ändra sin partisymbol från åsna till kamel, om Obama vinner presidentvalet. Givetvis kommer det också att stå en böneutropare på Vita Husets tak.
--------------------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff (nr 1175) 2008-03-09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar