lördag, mars 1

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1174) 08-03-02 till....

....till minnet av Tage Danielsson som bland skrev
Om allting är för jävligt,
måste man ändå vara glad
för det är ens skyldighet
att inte öka världens sorg.

och en ros till Jan Viklund som tack för påminnelsen om denna vers.

....till nyhetsbrevet Public Access (nr 3/2008), där det uppges att var sjätte närradiostation nu har privatiserats, så att 22 av dem nu är kommersialiserade. Hur det gått till framgår av ledaren, som har rubriken ”Att ta död på svensk närradio”. Där sägs bland annat: ”Radio- och TV-verket ger tillstånd till så kallade ’ideella föreningar’ som är målvakter för intressen som satsar på kommersiell radio med miljonvinster i sikte”. Det påpekas, att den här stegvisa privatiseringen av svensk närradio inte sker utomlands utan är en exklusivt svensk företeelse.

....till den israeliska tidningen Jersusalem Post (22/2), där Caroline Glick bland annat skriver: ”Kosovos vänner hävdar att som offer för ”folkmord” förtjänar Kosovos muslimer sin självständighet. Men om de har varit måltavla för förintelse från serbernas sida, hur kommer det sig då att de har ökat från 48 procent av befolkningen 1948 till 92 procent i dag. Faktum är att muslimerna utgjorde bara 78 procent 1991, året innan Jugoslavien splittrades. Särskilt under de senaste åren är det Kosovos kristna serber, inte dess muslimska albaner, som utsatts för etnisk rensning. Sedan 1999 [Natoanfallet] har två tredjedelar av serberna –omkring 250 000 människor—flytt från området”

....till Dagens Nyheters Ingrid Elam, som (26/2) skriver om ännu en bok om tyskarna som hemska ogärningsmän, Jonathan Littels roman ”De välvilliga”, som blivit en bästsäljare i Frankrike. Hon rapporterar att den radikala tidningen Die Zeit på tre helsidor sågar boken ”tills inte ett uns av sanning finns kvar”. Den betecknas som ”vedervärdig kitsch”. Att den blivit en sådan jätteframgång i Frankrike förklaras med att den ”stryker alla gamla franska fördomar om tysken som bildat odjur medhårs”.

....till filmen BANG & VÄRLDSHISTORIEN av Maj Wechselmann, som har premiär på biografen Zita fredag den 7 mars. En ros också till Sveriges Radios Studio Ett som (25/2) hade ett inslag om krigskorrespondenten och pacifisten Barbro Alving (1909-1987), som skildrades av dottern Ruffa,

....till Sydsvenska Dagbladet som (26/2) tog in en artikel med rubriken ”Regeringen försvarar klustervapen”, skriven av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och Svenska Freds’ ordförande Anna Ek. De påpekar, att Österrike, Belgien och Ungern redan har förbjudit klustervapen i nationell lagstiftning, medan den svenska regeringen vill att det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 skall undantas från ett internationellt förbud.

....till diskussionscaféet Filosofika med Göran Flodman som ypperlig samtalsledare. Nästa träff är redan tisdag den 4 mars kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Ämne: VAD MENAS MED ATT VARA LIBERAL?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar