lördag, mars 1

Marianne Stalbohm-Stieger: REPUBLIKER , KRIGISKA KUNGARIKEN, FOTBOLLSKUNGAR....

Kära lyssnare,
Vi har blivit republikaner här i Limhamn – åtminstone för tillfället. Vår kung har blivit detroniserad. En eftermiddag i förra veckan, när skymningen redan hade fallit och risken för eventuella demonstrationer var minimal, revs Limhamnskungen, Rudolf Fredrik Berg, grundaren av Skånska Cement, ner från sin sockel invid Strandgatan. När jag från mitt köksfönster såg vad som pågick, rusade jag ner och bildade en enmansdemonstration mot detta helgerån. Jag lugnades dock av jobbarna med argumentet att kungen bara skulle magasineras i väntan på en ny sockel, visserligen av lägre och mera folkligt slag, men med en bättre och synligare placering. Fan tro´t! Det är nog fråga om en smygrepublikanisering av Limhamn.

En republik, där det går vilt till är Tyskland. Där har det varit val i två delstater med valresultat som försätter politikerna i full panik. I ingen av delstaterna Hessen och Hamburg har något parti fått egen majoritet. Före valet talades det vitt och brett om att man inte ville regera ihop med den ”Nya vänstern”, vars ledare Gysi och Lafontaine inte anses rumsrena. Men se – nu när man inte lyckas bilda nya regeringar börjar man flirta med detta parti. Ramaskri bland väljarna! Valsvek!

Minns ni branden i Ludwigshafen med nio döda? Där blev det också ramaskrin. Rasistiskt dåd! Invandrarfientlighet! Ministerpresidenten Erdogan kom rusande från Turkiet och krävde turkiska borgmästare i kommuner med stor turkisk minoritet. Angela Merkel, Tysklands kansler, surade över detta krav och tyckte Erdogan bedrev valpropaganda i Tyskland, medan tyskarna duckade inför tanken på att branden var ett nytt invandrarfientligt dåd. Nu visar det sig dock efter noggranna analyser att man med nästan 100%ig säkerhet kan fastslå att branden började som en långsamt pyrande eld under ett trappsteg. Men inget tyder på attentat. Inga spår av kemikalier som kan skynda på en brand kunde hittas.

En annan eld anlade ledaren för Tysklands Biskopskonferens. Eld? Nej, detta verkar bli en präriebrand. Biskop Robert Zollitsch, den nye ledaren för konferensen, sade att ingenting i Bibeln kräver att katolska präster ska leva i celibat. Detta sade han med tanke på att den katolska kyrkan i Tyskland lider av en katastrofal brist på präster. Många katolska präster har tvingats nedlägga sina ämbeten, eftersom de öppet visar att de lever i ett förhållande.De vill inte hyckla och utge sin kvinna som hushållerska. Celibatsfrågan är en brännande fråga inom den katolska kyrkan.

En tredje eld anlades den 27 februari 1933, nämligen den i Berlins riksdagshus. Den nazistiska ledningen arresterade omedelbart en ung arbetslös holländare, Marinus van der Lubbe. Van der Lubbes bror har hela tiden hävdat att Marinus oskyldigt avrättades 1934. Branden var inte ett verk av en ensam förvirrad man. Nu har brodern äntligen fått gehör. Efter 75 år förklarade Tysklands statsåklagarämbete van der Lubbe oskyldig till branden. Vissa saker mognar långsamt.

Den 27 februari för 350 år sedan blev Skåne svenskt. Händelsen högtidlighölls överallt den 26 februari, men här i Radio Tuff kan vi avslöja hur det verkligen förhåller sig. Herrarna som i Taastrups prästgård invid Roskilde domkyrka förhandlade fram fredsvillkoren efter det för danskarna så snöpligt förlorade kriget, kom nämligen inte till skott i tid. Sverige dikterade fredsvillkoren, vilka var förödande för Danmark som förlorade mer än en tredjedel av sina områden. Det tog lång tid att formulera dessa villkor, och när herrarna väl var klara var de så svettiga att de var tvungna att först fräscha upp sig inför undertecknandet i domkyrkan. Då hade det blivit tidig morgon den 27 februari 1658. Men freden högtidlighölls alltså den 26. Minerna hos kronprins Fredrik och Sveriges ambassadör utanför Roskilde domkyrka häromdagen var allvarliga, för att inte säga frostiga. Inget tillfälle för glada miner här inte!

Mitt i allt elände får vi glädja oss åt våra fotbollskungar här i Skåne. Zlatan I av Malmö har köpt en lägenhet i New York för 16 miljoner kronor, medan Henke I av Helsingborg nöjer sig med en futtig liten villa för endast 6,2 miljoner. Ingen av våra kungar behöver alltså svälta, även om de inte gör några landvinningar utan endast fotbollsvinster. Vilket kanske i längden är bättre.
Tag väl hand om er i väntan på våren säger från Limhamn

Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff (nr 1174) 2008-03-02

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar