lördag, mars 29

Marianne Stalbohm-Stieger: Monster, nederländsk film, politiska klavertramp

Kära lyssnare!
Här i Skåne är vi riktigt storvulna. Inte nog med att vi byggt Öresundsbron och Turning Torso, nej, vi ser också till att den nya tunneln under Malmö blir färdig fortare än beräknat. Ni minns säkert de båda underjordiska monstren Anna och Katrin som äter sig fram under Malmö? Nåväl, den ena av dem, Anna, stack i tisdags, den 25 mars kl. 15.09 fram sina klor ur tunneln, strax nedanför Västra station. Och det hela två månader tidigare än beräknat. Så snart, kära Tyresöbor, kan ni åka raka vägen till Köpenhamn från Stockholm.

Huka er dock, för i Köpenhamn är karikatyrmålaren Westergaard på krigsstigen och tänker vidta rättsliga åtgärder mot den nederländska högerpolitikern Geert Wilders. Varför? Jo, Wilders har i dagarna offentliggjort sin 15-minutersfilm ”Fitna”, vilket betyder så mycket som ”tvedräkt”, och i vilken de omdiskuterade Mohammed-bilderna visas. Och tvedräkt har Wilders sått med sin film om islam. I Nederländerna har regeringschefen Balkenende klart uttalat regeringens avståndstagande från filmen, sedan talibanerna hotat med angrepp på de i Afghanistan stationerade nederländska soldaterna. ”Vi beklagar att herr Wilders har offentliggjort filmen”, sade Balkenende inför pressen.

Även i Tyskland, med sin stora islamska minoritet, har filmen förorsakat förstämning och oro. Inte nog med att en i Tyskland bosatt turk var den som förmodas ha snickrat ihop bomben som häromdagen tog livet av två engelska soldater och två irakier i södra Irak, utan i torsdags blev två svårt sårade tyska soldater hemflugna från Afghanistan. Detta ger naturligt nog motståndarna till islam vind i seglen. Och nu visas också denna film, med vilken Wilders vill stoppa islamiseringen av Västeuropa och kämpa mot islamistiskt kvinnoförtryck. Filmen ses av islamister som ett nytt angrepp på islam. Den tysk-turkiske ”gröna” EU-politikern Cem Özdimir är mycket kritisk mot filmen och menar att filmen ”kopplar ihop våld med islam.”

Själv retade jag mig på en annan hopkoppling, nämligen rubriken över en artikel av journalisten Kjell Albin Abrahamson i Sydsvenskan den 23 mars. ”Tyskar och bögar står i vägen för EU-ratifikationen.” Man får intrycket att det är Tyskland och dess bögar som står i vägen för ratifikationen av EU-fördraget, när just Tysklands kansler Angela Merkel är den som hårdast kämpat för att Eu-fördraget skall ratificeras. Rubriksättaren är tydligen någon som sett för många filmer där tyska SS-officerare framställs som bögar.

Den som egentligen är föremål för kritiken i artikeln är Polens president Lech Kaczynski. Nu är ju den mannen inte precis min idol, men nog blir även jag överraskad av presidentens kovändning, i fråga om detta Eu-fördrag, som han själv var med om att förhandla fram. I ett tv-tal i veckan målade Kaczynski upp ett skräckscenario, där tyskar och bögar utgör det största hotet mot Polen om fördraget går igenom. I tv-programmet visades det upp en karta över det gamla Tyskland med stora landområden som idag tillhör Polen. En bild på Erika Steinbach, ordföranden i ”De fördrivnas förbund”, skakande hand med en leende Angela Merkel skulle frammana intrycket att Tyskland återkräver dessa landområden om fördraget går igenom.

Ytterligare ett politiskt klavertramp är presidentens propagandafilm i vilken det visas ett homosexuellt utländskt bröllop. I det djupt katolska Polen är detta ett solklart budskap: ”EU-fördraget tvingar Polen att godkänna bögvigslar” Polska diplomater ryser av obehag inför det faktum att de behöver försvara presidentens fadäs och säger: ”Det känns som om vi är tvungna att svälja en groda som någon lurat på oss.” Grodan är homofobin, och att ”någon” är presidenten, förmodar jag att även ni, kära lyssnare, redan har gissat.

Må så gott och njut av alla tussilagor som nu skjuter upp utmed Tyresövägen hälsar från Limhamn
Marianne Stalbohm-Stieger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar