fredag, december 14

STORT TACK TILL SOLIDARISKA SKOLOR

Här nedan kommer ett brev som på begäran skickats till Tyresö skola. Tacken och de positiva omdömena gäller i hög grad också andra skolor som genom dagsverken eller ”öppet hus” bidragit till att det på Tuffs insamlingskonto i år kommit in uppåt 300 000 kr. Dessa skolor är Strandskolan och Kumla skola i Tyresö, Södertörns friskola, Bergtorpsskolan i Täby och Alléskolan i Floda.

JÄTTEBRA JOBBAT, TYRESÖ SKOLA !
Vi är mycket imponerade av Tyresö skolas personal, elever och föräldrar. Och väldigt tacksamma. I våras hade skolan ett dagsverke, som inbringade 28 436 kr till Tyresö Ulands- och FredsFörenings (TUFF) projekt i Indien. Det var också mycket trevligt att i somras på Succékanalen 91,4 – Tyresöradion-- höra läraren Irja Österholm och hennes elever Vendela, Pernilla, Amanda och Jonathan berätta om dagsverket.

MASSOR AV TYRESÖPROJEKT I INDIEN
Tuff har i 35 år finansierat flera hundra olika projekt i Indien: Många klassrum, elevhem, skollaboratorier, skolmatsalar, skolbibliotek, toalett- och tvättenheter, brunnar och till och med en medicinfabrik. Flera av skolbyggnaderna har fått namn efter svenska skolor som bidragit, till exempel Nyboda Wing, Kumla Wing och Stenhammar Higher Secondary School. Andra byggnader har fått namnen Tyresö Kommun Teachers’ House, Tuff Friendship House, Sweden Shanti Bhavan etc.

”DE FATTIGASTE AV DE FATTIGA”
Under de senaste åren har arbetet koncentrerats på Dharampur, ett bergigt område i delstaten Gujarat, cirka 25 mil norr om Bombay. Där finns ett par hundra små byar, bebodda av ca 200 000 människor, som indiska partners betecknar som ”de fattigaste av de fattiga”. Där har sedan flera år sex Tuff-skolor med ca 800 elever varit i gång, 150 brunnar har med lokalbefolkningens deltagande tillkommit och dessutom många dammar och vallar i sluttningarna för att förhindra att jorden spolas bort under de häftiga regnen.

75 000 MANGOTRÄD PLANTERADE
I Dharampur har också 75 000 mangoträd planterats. Delvis är det en följd av Tuffs mangogram, ofta kallade ”den perfekta presenten”. Mangogram finns i tre varianter: ”För att gratulera”, ”I stället för blommor” och till ”Till minne av....” De finns avbildade på http://www.tuff.fred.se/

EN BOKBUSS TACK VARE TYRESÖ SKOLA
En fördel med de här projekten är att de är begränsade och konkreta och att man får reda på hur pengarna används. Alltså har det för pengarna från Tyresö skola blivit en bokbuss. Den ska förse de andra skolorna i Dharampur med böcker, kartor och planscher.

VARJE KRONA OAVKORTAT TILL INDIEN
Ingen i Tuff eller Radio Tuff är avlönad och därför går varenda insamlad krona oavkortat till projekten. Där gör pengarna minst tio gånger så stor nytta som i Sverige. I augusti skickades från Tuff 300 000 kr till indiska partners.

”TACK AV HELA MITT HJÄRTA TILL TYRESÖ SKOLA”
Vår indiske partner, den gamle gandhianen Bhikhu Vyas, skriver: ”Det är fantastiskt, att svenska skolor gör insatser för elever så långt borta, för dem som har det väldigt mycket besvärligare än svenska ungdomar. Denna solidaritet ger mig hopp om en bättre framtid för vår värld, nu så uppdelad mellan rika och fattiga. Att Tyresö skola tillkommit som bidragsgivare är helt underbart och jag vill av hela mitt hjärta tacka elever och personal för deras fina insatser” Det är bara för oss att instämma och önska elever, föräldrar och personal
EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR
Sylvia Ljungdahl, tel 742 1442 Monica Schelin, tel 712 2581
(ordf. i Tuff) (vice ordf. i Tuff)
--------------------------------------------------------------------------------
Uppläst i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1163) 16-23 dec. 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar